Реклама / Ads
5| 2548 |23.04.2024 НОВИНИ

МВР дължи отговори за ареста на Димитър Стоянов, с оглед разследванията му около вътрешния министър

.
Източник: facebook
Журналистът Димитър Стоянов е задържан от МВР по жалба на служител на НАП. Това става докато сайтът за разследваща журналистика BIRD разследва как зетят на министър Калин Стоянов, служителят на НАП Георги Шурелов, се е измъкнал от правосъдието, след като е арестуван за рекет. 
 

Случаят от последните часове е брутално груба разправа с неудобен за статуквото разследващ журналист и активист и е поредното свидетелство за мутренския подход на МВР министъра, който ГЕРБ оставиха на поста и в служебния кабинет, след като доказа своята вярност по време на редовното управление. 


За Димитър Стоянов се знае, че има профил и досие в службите. Занимава се с бойни изкуства, именно заради заплахите срещу него във връзка с разследванията му. Службите знаят, че той има оръжие и е обучен да го ползва. Реакцията му на човек, който е нападнат в контекста на разследването, с което се занимава, е да защити живота си с всички средства. А дали е случайно, че нападението се случва на място, на което има видеонаблюдение - изводите все сам може да си направи. 






Случаят от тази нощ може и да бъде спорен, ако не беше част от последователната политика на силовото министерство, начело с Калин Стоянов за репресия над свободата на словото и конкретно над журналистите от bird.bg. Преди седмица стана ясно, че служебният министър на вътрешните работи е завел граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева срещу журналистите от разследващия сайт BIRD - Атанас Чобанов и Димитър Стоянов. Типичен пример за т. нар. дело - шамар (от английски SLAPP) - осъждани в цяла Европа и демократичния свят като опит за репресия над свободната журналистика. 


В началото на март bird.bg обяви, че има информация за телефонни разговори между Калин Стоянов, който през 2021 г. е бил директор на ГДБОП и вече покойния Мартин Божанов - Нотариуса, който беше убит показно в София през януари тази година. Стоянов отрича това и обвинява авторите на сайта, че са засегнали авторитета му. Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) се е запознала в детайли с иска на Калин Стоянов срещу Чобанов и Стоянов и категорично е на мнение, че заведената молба носи характеристиките на дело шамар.


Друг случай на репресия на инакомислещ от последните дни също потвърждава наглата амбиция на Калин Стоянов да ликвидира всеки, който може да разкрие връзките му с престъпния свят. Министърът отправи обвинения към бившия директор на КАТ Тенчо Тенев, че е близък с разследваните за контрабанда Марин и Стефан Димитрови и именно той ги е запознал с бившия вътрешен министър Бойко Рашков. 






Тенев обаче, който явно има достоверна вътрешна информация, коментира пред NOVA, че наистина е виждал Стефан Димитров няколко пъти, когато той е бил в КАТ. Нещо повече. Стефан Димитров твърдял, че е близък с директора на ГДБОП - тогава Калин Стоянов, и че бил негов приятел.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2240 |23.04.2024 "Софийска вода": Нови съоръжения оптимизират пречистването на отпадъчните води в София . 5| 6160 |23.04.2024 Затягат контрола за паркиране в София. Шансовете да не ви поставят скоба, ако сте спрели за малко, клонят към нула . 0| 2300 |23.04.2024 Александър Везенков: НБА се различава с качеството на талантливите играчи . 1| 2329 |23.04.2024 Как изкуственият интелект в платформата YOX ни помага в търсенето на работа?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads