Реклама / Ads
13| 4875 |15.01.2015 НОВИНИ

Огнян Минчев: Определението "стратегическо партньорство" не е подарък

.
Огнян Минчев
Посещенията на високи гости у нас са планирани и последните събития, включително тези в Париж, нямат нищо общо с тях.
 

Това коментира  по БНР политологът Огнян Минчев по повод  посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери у нас.

 

При посещението на Кери прави впечатление, че двустранните отношения се квалифицират като отношения на стратегическо партньорство. Това също е  заслуга и на двете страни. Това не е заслуга на американската страна и не е подарък. Това е нещо, което също така  е било договаряно и от страна на българските дипломати.

 

Във днес дефинираните 4 посоки вече има някои конкретни неща, които са развитие на двустранните отношения във всяка една от тях. Бих искал да подчертая изключително важната необходимост от американска  военна помощ и изобщо подкрепа за развитието на българската армия.

 

На второ място,  проблемите на енергийната ефективност също така са били дискутирани в по-големи детайли. Важна, според мен, е цялостната подкрепа за диверсификация в енергетиката, която е декларирана от Джон Кери. Както знаем, Борисов е посочил, че на този етап България не е в състояние да удовлетворява  своите потребности чрез шистов газ. Освен това, Борисов е посочил, че е поканил „Уестингхаус“ да инвестират н България, като условието, все пак е да не бъдат натоварвани българският държавен дълг и българският бюджет с гаранции.

 

Минчев не е убеден, че Турция ще се превърне в могъщ енергиен център „точно по начина, по който го планира Газпром“. Според него в последната година има силно влошаване на отношенията между Русия и САЩ. За България е изключително важно да намери своя баланс, за да не се окаже един от фокусите на това влошаване.

 

Пътят за България е тя да следва своя избор на ефективна европейска интеграция и на пълноценно партньорство в рамките на Североатлантическия съюз като разработи и разгърне своя собствена концепция за участие в проблемите във всички системи за сигурност, за да може българските  национални интереси да бъдат защитени. Никой не може да защити българските национални интереси, ако ние не ги дефинираме и не пожелаем те да бъдат защитени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4482 |02.12.2014 О. Минчев: "Южен поток" е проблем Русия - ЕС, не Русия - България . 1| 7315 |27.11.2014 Кирил Домусчиев измести Огнян Донев от КРИБ . 5| 5181 |05.11.2014 Минчев: Политическите брокери може да изритат кабинета заради аморфна подкрепа . 24| 7985 |16.10.2014 О. Минчев: ДПС е политическото лице на Октопода, контролиращ българското общество

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads