Реклама / Ads
5| 10116 |08.05.2024 НОВИНИ

Опит за сплашване на Запада! Какво се знае за тактическите ядрени учения на Русия?

.
Ракети за тактически ядрен удар
Русия обяви учение за проверка на готовността на бойни части и техника за използване на нестратегическо ядрено оръжие. „За да отговорим и за да гарантираме безусловно териториалната цялост и суверенитета на руската държава в отговор на провокативни изявления и заплахи на отделни западни официални лица срещу Руската федерация“, така руското министерство на отбраната обяснява причината за провеждането на ядрени учения .
 

Съединените щати вероятно биха могли да се намесят в руско-украинската война, ако Украйна загуби, каза лидерът на малцинството в Камарата на представителите Хаким Джефрис пред CBS.


„Не можем да позволим Украйна да падне, защото ако се случи, има значителна възможност Америка да трябва да се намеси в конфликта – не само с нашите пари, но и с нашия военен персонал“, каза конгресменът.


Джефрис е убеден, че целта на Владимир Путин е възстановяването на СССР и след Украйна Русия ще заплаши други държави, които преди това са били членки на Съюза. Включително и тези, които сега са част от НАТО.


Междувременно НАТО определи "червени линии" за Русия, пише италианският вестник La Repubblica, позовавайки се на свои източници: ако Русия ги пресече, алиансът може да се намеси във войната. Според изданието в момента НАТО няма оперативни планове за изпращане на военни в Украйна; Първата „червена линия“, според авторите на статията, е прякото участие на Беларус във войната на страната на Русия, например нова атака срещу Киев от беларуска територия. Втората „червена линия“ ще бъде премината, ако Русия се реши на военни провокации срещу балтийските страни или на нападение срещу Молдова.


По-рано френският президент Еманюел Макрон не изключи изпращането на войски на НАТО в Украйна - той направи съответното изявление за първи път на 26 февруари. На следващия ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че докато съюзниците от алианса предоставят на Украйна „безпрецедентна подкрепа“, той „не планира да разполага бойни части на НАТО в Украйна“.

 

В отговор на изявленията за възможно участие на НАТО в руско-украинската война Москва заплашва с ядрен удар. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, споменавайки изявленията на конгресмен Джефрис, Макрон и „британски представители“, каза: „Те говореха за готовност и дори намерение да изпратят въоръжени контингенти в Украйна, тоест всъщност изложиха войниците на НАТО на Руската армия е съвсем нова ескалация на напрежението, изисква специално внимание.

 

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев нарече онези, които говорят за възможно изпращане на северноатлантически контингент, „негодници“, „луди“ и „идиоти“. „Изпращането на нашите войски на територията на бивша Украйна ще доведе до директно влизане на техните страни във войната, на което ние ще трябва да отговорим, но в този случай никоя от тях няма да го направи може да се скрие или на Капитолийския хълм, или в Елисейския дворец, нито на Даунинг стрийт 10. Ще дойде глобална катастрофа“, написа Медведев . В канала си в Telegram той съобщи още, че „ГЩ е започнал подготовка за ученията, включително дейности за практическо отработване на подготовката и използването на нестратегически ядрени оръжия“.


В официалните социални мрежи на руското министерство на отбраната се появи публикацията, че по поръчение на върховния главнокомандващ – т.е. Владимир Путин – Генералният щаб е започнал подготовката за тези учения . Там се казва, че в ученията ще участват ракетни сили, авиация и флот в Южния военен окръг, който граничи с Украйна. Мястото и датата на ученията не са обявени, но се обещава те да се проведат в близко бъдеще.

„Учението е насочено към поддържане готовността на личния състав и техниката на подразделенията за бойно използване на нестратегическо ядрено оръжие за реагиране и безусловно осигуряване на териториалната цялост и суверенитета на руската държава в отговор на провокативни изявления и заплахи на отделни западни служители срещу Руската федерация“, се казва в изявлението на Министерството на отбраната.


Пред „Настоящо време“ военният експерт, професор в Пражкия общински университет Юрий Федоров, анализира какви биха могли да бъдат ученията, които Русия обещава да проведе:


„Нека все пак да правим разлика между изявленията и самите учения, смятам, че изявлението за ученията е опит за сплашване на Запада със заплахата от ядрена война, така че френският президент Еманюел Макрон и някои други европейски политически лидери да отхвърлят тези изявления В тези или други ситуации войските на някои европейски държави и страни-членки на НАТО могат да бъдат дислоцирани и разположени на територията на Украйна. Това, очевидно, силно изплаши руския истаблишмънт, политическото ръководство и военното командване и те тръгнаха по друг начин. кръг от ядрено изнудване“, смята Фьодоров.


В същото време военният експерт обръща специално внимание на формулировката, избрана от Министерството на отбраната при обявяването на ученията: „Това не е учение с използване на ядрено оръжие, защото ученията с използване на ядрено оръжие предполагат, че трябва да има пълноценна истинска ядрена експлозия, експлозия на ядрено оръжие - и тогава някакъв начин войските трябва да направят нещо подобно. че в тези условия да пробият някъде или дори да действат на бойното поле, когато се случи истинска ядрена експлозия. в такъв случай."


„Тоест, на носителя на тези ядрени оръжия - това могат да бъдат ракети Искандер или ракети Калибър, или може би самолетоносачи - там са поставени или истински ядрени оръжия, ядрени бойни глави, или тяхна имитация. И изчисленията на тези пускови установки, изчисленията на подводници или кораби, на които могат да бъдат разположени тези ракети, за да се научат да боравят с ядрени оръжия“, обяснява хода на такива учения Юрий Федоров.

 

Според военният експерт използването на ядрени оръжия по време на тактически учения е „малко вероятно“: „Дали ракетата ще бъде изстреляна с ядрено оръжие, ние най-вероятно не знаем, защото може да отлети някъде, може да й се случи нещо, цялото нещо може да падне някъде – а не къде По време на учения в руската армия най-вероятно ще има симулатори оръжие в точното време на точното място.“


Павел Подвиг, старши изследовател в Института на ООН за изследване на разоръжаването в Женева, в интервю за Mediazona отбеляза, че Русия периодично провежда учения, подобни на обявените, но вероятно не в такъв мащаб. Подвиг каза на изданието, че през 2020 г. в Бурятия екипажите на „Искандер-М“ са практикували доставка на „специални боеприпаси“ в определен район. „Когато НАТО казва, че Русия практикува използването на ядрено оръжие, те, както ме увериха, виждат просто отработване на процедури за доставка“, цитира експертът. „Което всъщност е нормално, но аз мислят, че се упражняват върху макети, не носят самите бойни глави и сега, надявам се, няма да го направят.", допълва той.


В публикацията се споменава за учения по използване на тактическо ядрено оръжие през 1970 и 1975 г. - става дума за учения на съветския флот, наречени "Океан-70" и "Океан-75" . Подобни учения се провеждат през 1983 г., когато напрежението между СССР и САЩ беше в най-високата си точка от Кубинската ракетна криза, но Mediazona не успява да намери директни индикации за използване на тактически ядрени оръжия по време на тези учения.

 

"Настоящее время", превод ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2549 |08.05.2024 "По време на Втората световна война двата тоталитарни режима извършиха множество престъпления срещу Украйна" . 3| 2431 |08.05.2024 Фон дер Лайен: Европа трябва да попречи на Китай да наводни пазара на ЕС с масово субсидирани електромобили . 2| 5374 |08.05.2024 Агенция "Митници" и НАП влизат в "Лукойл". Какво се случва в рафинерията? . 0| 2326 |08.05.2024 Заради коклюша, въвеждат се временни противоепидемични мерки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads