Реклама / Ads
1| 4089 |29.09.2023 НОВИНИ

Право на отговор: „Металик“ АД нито е „избрана фирма“, нито спонсорира политически партии

.
"Металик"
„Металик“ и „Енергоремонт – Гълъбово“ канят депутата Красимир Вълчев да се запознае на място с производствените проблеми и проекти за запазване на работните места, застрашени от закриването на мощности в комплекса „Марица Изток“.
 


„Металик“ АД не е дружество „избрано без процедура“ за получаване на средства по Териториалния план за възстановяване и развитие на Стара Загора, нито спонсорира политически партии, нито списъкът с големи предприятия от страната, заявили инвестиционен интерес, е скандален.

 

Твърденията на народния представител от ПП ГЕРБ Красимир Вълчев, представени вчера, 27 рсептември, на брифинг и написани в личния му профил във фейсбук, нямат нищо общо с действителността.
Какви са фактите?

 

Ръководството на предприятията от групата на „Металик“ АД е загрижено за съдбата на работещите в тях, защото са пряко ангажирани с ремонта и поддръжката на мощности в комплекса „Марица Изток“. Промените засягат особено остро работещите в „Енергоремонт – Гълъбово“ АД над 800 души, както и в „Металик“ АД - инженери, заварчици, шлосери, електротехници и друг високоспециализиран състав, тъй като обемите на работа в комплекса „Марица Изток“ вече чувствително намаляват и необходимостта от редуциране на състава чука на вратата.

 

В Териториалния план за справедлив преход никъде не се споменава „Енергоремонт - Гълъбово“ АД – някога най-голямото държавно предприятие за ремонт и поддръжка на тежка механизация, създадено през 1969 година с указ на Комитета за стопанска координация с основна задача да поддържа и ремонтира електроцентралите на територията на комплекса "Марица-изток“ – предприятие, което „Металик“ АД стабилизира и разви в
годините. В „Енергоремонт – Гълъбово“ сме внедрили модерни машини и оборудване за милиони левове за производство на енергетично оборудване, както и добре обучени инженерни специалисти и работници, които ще останат без работа!

 

В началото на август т.г. Министерство на енергетиката публикува в сайта си образец на Териториалните планове за справедлив преход за публично обсъждане, който беше придружен с публична покана към големите индустриални предприятия в страната да се включат с проекти за запазване или създаване на работни места по механизма на Фонда за справедлив преход и така да попаднат в т.нар. в „Индикативен списък“. (прилагаме поканата като отделен прикачен файл).

 

По правилото на Европейския съюз този „Индикативен списък“ трябва да бъде предварително заложен в Териториалните планове за справедлив преход, ако държавата прецени, че има необходимост от реализиране на проекти за големи предприятия. Видно е, че такава необходимост има.

 

Въпреки краткия срок за реакция – до 15 септември, „Металик“ АД разработи и заяви пред МЕ инвестиционен интерес за изграждане на две нови предприятия, които да дадат възможност най-вече да се запазят работните места на собствените си застрашени от съкращение работниции и при необходимост да наемат допълнително кадри.

 

Първият проект е за изграждане на нов завод за тежко машиностроене с пълен технологичен цикъл за производство на едрогабаритни корпусни части за ветрогенератори, водноелектрически централи и други метални изделия на територията на своите предприятия. Второто инвестиционно намерение поглежда в бъдещето - инсталация на 10 MW фотоволтаична централа и батерии за съхранение, и изграждане на Завод за производство на зелен водород и кислород за медицински и технически нужди, които ще се използват само за собствени нужди!

 

Попадането в този „Индикативен списък“ не означава, че инвестиционният интерес на едно или друго предприятие непременно ще бъде удовлетворен. Не е ясен и механизмът, по който ще се извърши финансирането – тоест, каква част от посочените инвестиции ще бъдат от самоучастие и каква като субсидия по ТП за справедлив преход.

 

В същото време с изявление в личния си фейсбук профил бившият образователен министър и депутат от Старозагорски регион Красимир Вълчев представи „Металик“ АД и другите големи компании от страната като „включени по скандален начин“ в нов вариант на Териториалните планове за справедлив преход. Според него „получателите на големите суми от Плана са поименно изредени, за да не стават грешки. Избрани без процедура“. Край на цитата.

 

Твърденията на г-н Вълчев не само, че не отговарят на истината, но умишлено представят в лоша светлина големите индустриални предприятия в страната, които притежават капацитета, възможностите и опита да решат голяма част от проблемите по така наречения „зелен преход“. Публикацията му внушава, че прогнозираните в проектите средства едва ли не вече са гарантирани и ще бъдат безвъзмездно „подарени“ на предприятията от
„Индикативния списък“. Няма нищо вярно в това. Затова:

 

Ръководствата на „Металик“ АД и на „Енергоремонт“ АД канят него и останалите депутати, които отправиха в медиите обвинения към двете предприятия, да се запознаят на място с производствената дейност в тях и на място да видят какви са идеите ни за запазване на съществуващите работни места и за разкриване на нови в същите или подобни сфери, в които са специализирани и застрашените кадри от комплекса „Марица Изток“.

 

Защо предлагаме реално работещи проекти в Териториалния план за справедлив преход? В идейното си предложение „Металик“ АД остро критикува досегашните варианти на Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора, като посочи несъстоятелността на голяма част от заложените в него мерки – като дейности по рекултивация, чиито разходи и сега са включени в цената на въглищата от „Мини Марица Изток“ (и не могат да се субсидират от Фонда за справедлив преход), изграждането на фотоволтаични централи и съоръжения и производството на панели за тях, които не създават адекватен брой работни места спрямо очакваните съкращения на хора. Посочили сме над 20 критични бележки. В писмото отправихме препоръки за подобряване на Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора, като подчертахме че „за да бъде съхранен и използван кадровият потенциал в областта, инвестиции следва да бъдат насочени към тежко машиностроене, изискващи работа на инженерен състав, както и средни специалисти – шлосери, заварчици, монтажници, електротехници и оператори на металорежещи машини, налични в региона. В тази посока е и заявеният от нас инвестиционен интерес.

 

При реализиране на предложената инвестиция в сектор машиностроене „Металик“ АД ще бъде в състояние да запази съществуващи 250 работни места и да разкрие нови 500, а при достигане на максимален капацитет на новото предприятие - до 1000 работни места, като работниците и служителите, понастоящем ангажирани с производство на резервни части за „Мини Марица изток“ ЕАД и електроцентралите от комплекса, ще бъдат включени в производство на едрогабаритни компоненти за тежкото машиностроене, включително производство на енергийни решения, пряко свързани със зеления преход – компоненти от ВЕИ инсталации, например за вятърни електроцентрали, корпуси за водни турбини. Предложените дейности са насочени към диверсификация и адаптация на предприятията към пикономическия преход и допринасят за прехода към неутрална по отношение на климата икономика до 2050 г. и за свързаните с това екологични цели, като в същото време подкрепата рза тях е необходима за създаване на работни места.

 

Отправяме покана към всички политици, медии и заинтересовани от справедливия преход да посетят заводите на „Металик“ АД и „Енергоремонт Гълъбово“ АД.

 

С уважение: инж. Дечко Колев
Председател на УС на „Металик“ АД

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4179 |29.09.2023 Празникът на квартала „Заедно в Здравец“ стартира тази събота с акция за почистване и боядисване . 5| 4329 |29.09.2023 ДДС за ресторантите може да остане 9%. Падат и бонусите за сигнал за укрити данъци . 4| 4251 |29.09.2023 Пламен Димитров: Договорки в кулоарите няма да решат проблема пред миньорите и енергетиците . 1| 6181 |29.09.2023 Министър обясни как ще компенсират пенсионерите за инфлацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads