Реклама / Ads
14| 4834 |20.09.2013 НОВИНИ

Премиерът Орешарски представи програма за растеж и добри пожелания

.
"На първия месец от мандата отчетох предприетите мерки. Направих преглед и на първите 100 дни от управлението. Сега пред вас е една програма, която систематизира мерки, които имат за цел да предпоставят икономическото възстановяване, да насърчат предприемачеството и да развият една по-добра солидарност на българското общество.Това заяви от парламентарната трибуна премиерът Пламен Орешарски при представянето на управленската програма на кабинета.
 
Програмата на кабинета е озаглавена "Държавност, развитие, справедливост – икономически и социални приоритети на правителството на Република България" и е приета с Решение на Министерски съвет на 1 август. Като допълнение към програмата е приложен и план за действие до края на настоящата година.

Програмата стъпва на приемственост по отношение на съхранение на валутния борд и финансовата система. В същото време програмата внася нови политики и различни акценти в управлението – по-активна роля на държавата като регулатор, ограничаване на административните тежести за бизнеса, засилване на регулациите на финансовия сектор, антимонополна политика, по-активна защита на потребителите, повече мерки срещу бедността, ясно и открито поставяне на проблемите и търсене на поносими за хората решения При прилагане на програмата ще следваме няколко основни принципи – прозрачност, отчетност на кабинета, диалогична, а не конфронтационна политика за търсене на повече обществено съгласие.

След като предходното правителство на ГЕРБ така упорито обясняваше своето неблагополучие с предшествениците си от 60 и повече години, решихме вместо типичните коментари за завареното, да представим първите стъпки на правителството за началото на мандата", посочи министър-председателят. "На първо време възнамеряваме да смекчим отменим над 100 лицензионни режима. Предвиждаме сериозни мерки за ограничаване на контрабандата. Частично вече е преодоляно връщането на ДДС. Ще намалим още повече неразплатените задължения от държавните ведомства към бизнеса. Ще засилим подкрепата за малки и средни предприятия, както и на стартиращия бизнес чрез подобряване на достъпа им за финансиране и участие в обществените поръчки. Ще въведем механизми за едно по-отговорно управление на държавните предприятия. Предвиждаме оздравителни мерки в енергетиката.

Една от водещите цели ще бъде насърчаване на инвестиционните механизми. Специално внимание ще отделим на иновативните и работещите бизнеси. Ще програмираме европейските фондове така, че да бъдат в помощ на икономиката в следващия програмен период 2014-2020 г. Предвидени и са и мерки за равен достъп до качествено образование, устойчиво развитие на селското и горското стопанство, развитие на туризма, опазване на природата", заяви Пламен Орешарски. "Още от следващата година ще възстановим годишното индексиране на пенсиите. Ще увеличим и детските надбавки", каза още премиерът.

"Страната ни е изправена пред огромни предизвикателства. Съхраняването на остатъчната конкурентоспособност не е достатъчна, за да настигнем развитите европейски държави. Трябва да върнем страната ни на пътя на икономическия растеж. Трябва заедно с повече увереност да посрещнем предизвикателствата на утрешния ден", завърши премиерът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 5472 |20.09.2013 Менда Стоянова: 100-те мерки на Орешарски са не лъжи а 100 рутинни дейности . 111| 5872 |19.09.2013 Пламен Орешарски: Освободихме страната от страха . 19| 5035 |19.09.2013 ГЕРБ "вотува"; Орешарски "отчетува" . 21| 5610 |17.09.2013 Райчев: Орешарски 100 % ще изкара зимата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads