Реклама / Ads
21| 5747 |21.12.2012 НОВИНИ

Президентът подписа "за" Цацаров

.
Сотир Цацаров, главен прокурор на България
Президентът Росен Плевнелиев подписа указ за назначаване на Сотир Цацаров за главен прокурор, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 

По-рано днес Българският хелзинкски комитет оттегли членството си в Гражданския съвет към ВСС, тъй като „този орган е измама”. „С избора на главен прокурор мнозинството във ВСС доказа, че няма никакво намерение да се вслушва в гражданското общество – напротив, игнорира го безогледно”, пишеше в съобщението на БХК, изпратено до медиите.

Цацаров бе избран от Висшия съдебен съвет с 18 гласа от раз. Конституцията не посочва определен срок, в който президентът трябва да подпише документа или да откаже да го стори.

Предложението за издаване на указ беше внесено на "Дондуков" 2 рано тази сутрин,  независимо от късния час на приключилото заседание на ВСС.

Сотир Цацаров коментира кратко избора си: "Няма нито от какво да се притеснявам, нито да се срамувам от начина, по който бях избран. Аз не определям избора, не съм изготвял правилата".

В средите на Темида вече се заговори и за новите зам. главни прокурори, които Цацаров трябва да избере след встъпването му в длъжност. Магистрати твърдят, че Цацаров ще вземе в екипа си настоящия градски прокурор на София Николай Кокинов, както и обвинителка от Пловдив.

"Когато президентът подпише указа и бъда назначен, естествено е да си избера екип", бе единственият коментар по този въпрос от Цацаров. Той не потвърди, но и не отрече, дали ще покани Галина Тонева за свой заместник. Тя пък обяви, че ще си подаде оставката като заместник на главния прокурор. "Разбира се, ако господин Цацаров ме покани в екипа си, ще помисля", допълни Тонева.

Ден преди избора на главен прокурор Европейската комисия заяви , че ще следи отблизо избора и предупреди, че процесът трябва да е честен и прозрачен, с гарантирана тайна на вота. Днес от ЕК посочиха, че няма да взимат отношение към личността на избрания вчера от Висшия съдебен съвет нов главен прокурор на България.

Късно снощи, в първото си изявление пред медиите, Цацаров обясни, че критика от Брюксел би го притеснила.

„Ако Брюксел заяви, че тази процедура не е процедурата за честен вот, смятате ли, че ще се почувствам добре? Смятате ли, че няма да се почувствам най-малкото засрамен, заради държавата, на която съм гражданин”, заяви новият обвинител №:1 в държавата.

Междувременно днес десетки граждани обстреляха сградата на ВСС с домати заради скандалния вчерашен вот.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5180 |19.12.2012 Президентът: Консервативната фискална политика е ключ към успеха . 58| 6482 |13.12.2012 Президентът на Македония да се извини и поклони пред българските жертви . 8| 5268 |12.12.2012 Агитацията "за" и "против" АЕЦ "Белене" настъпва във фейсбук . 14| 4961 |07.12.2012 Президентът доволен от Бюджет 2013

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads