Реклама / Ads
19| 6023 |10.02.2015 НОВИНИ

Н. Радулов пред Фрог: Екземпляри от прочистените досиета бяха изнесени в СССР

.
Николай Радулов
Все още не е много ясно, кого касае разработка "Червеи". Но една разработка не се състои само от СРС-та. Става дума очевидно за искане за разрешения за следене на трафик, трафични данни или може би за работа с база данни. Това каза пред Фрогнюз бившият секретар на МВР Николай Радулов.
 
Това не е подслушване, както се твърди. Има едно отъждествяване на подслушването със специални разузнавателни средства. Чисто теоретично подслушването е малка част от СРС-та. Това е проблем на лошо управление, на непознаване от състава на нормативната база. Защото не е възможно да има никакъв скандал с подслушване, ако служителите и ръководителите познават сегашния закон. Сигурно ще ви прозвучи скандално, но по сегашния закон за СРС може да бъде подслушван абсолютно всеки и то законно. Той е толкова лошо конструиран, но може би с цел.

Прегледайте член 12 от закона и ще видите, че според него всеки може да бъде подслушван. Не виждам причина някой да бъде незаконно подслушват, когато това може да стане съвсем законно и без абсолютно никакви последствия за този, който е дал заявката и за изпълнителя. Мисля ,че става въпрос за изтичане на информация, нарочно или случайно, за злоупотреба с информация и за клюкарство, сподели той.

Радулов обясни, че от множеството разговори със служители на ДАТО е разбрал, че част от тях не са в течение на това какво гласи закона. Те си карат по някакви стари норми и разписани вътрешни правила, без да знаят, че те не съответстват на закона.

Тази материя не е толкова проста, но по някакъв начин е била профанизирана. Отворете закона, за да видите, че там няма нито една дума, че става въпрос за тайна и конспиративна дейност. Просто е нелепо, но този закон позволява всеки човек да бъде законно нарочен за обект на СРС, подчерта бившият секретар на МВР.

Относно подхвърлените части от досието на агент Павел в шкафчето на депутата от ГЕРБ Методи Андреев, Радулов обясни: Съмнявам се, че в България има центрове, които пазят досиета на агенти от бившата ДС. Има, обаче отделни лица, които притежават по някой и друг документ, но не и архив. През 2008 г. публикувах статия, в която обясних какво се случи с архива на МВР. Всъщност голяма част от досиетата бяха унищожени, но преди това те бяха преснимани. Това е смешна тайна, защото цялото министерство знаеше, че тази дейност се извършва на определен етаж и се правят по няколко екземпляра. Единият се изчакваше да стане готов и се качваше на самолет за СССР. Така, че центърът, който притежава такива документи най-вероятно не е в България, обясни Радулов.

По думите му тепърва ще избухват още скандали, защото тези документи съществуват някъде на фото ленти и на други специални носители. Делата на няколко хиляди от най-сериозните агенти на службите за сигурност бяха прочистени напълно. Не остана следа, въпреки, че се твърди, че това е невъзможно. Това е възможно, разбира се, защото всеки документ се размножава в определен брой екземпляри и всеки от тях се знае точно къде отива. Трудно е да се заличат следите на едно дело, но не е невъзможно. Сигурен съм, че е направена чистка на сравнително малка част секретни сътрудници на много високо ниво. И виждате, че материали излизат от време на време.

Въпросът не е в това дали даден човек има картон или е регистриран като агент, а какво е вършил. Много хора въобще не са правили нищо. Имаше натиск върху оперативните работници чисто технологично да изпълняват някакви бройки и една част, около 15%, бяха абсолютен брак. Тези хора никога не са работили за ДС.

Напълно е възможно и самите лица, имайки всички аксесоари на секретен сътрудник, да не знаят за своята принадлежност към ДС и сега да го научават, заключи Радулов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 10945 |10.02.2015 Васил Филипов за Фрог: Хъб не се прави от неграмотници, "Южен поток" да се спре незабавно . 16| 4944 |10.02.2015 От ДРОМ скочиха на Калфин, предложенията му били противозаконни . 37| 6142 |09.02.2015 Присъдата на Цветанов няма да издържи пред ВКС . 19| 5499 |09.02.2015 А. Славчев пред Фрог: Цветанов да каже имало ли е разработка срещу мен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads