Реклама / Ads
5| 18371 |16.08.2017 НОВИНИ

Развръзка! Съдът оправда ген. Шивиков по шест обвинения

.
Ген. Димитър Шивиков
Бившият шеф на Стрямската бригада ген. Димитър Шивиков не е извършил длъжностно престъпление, давайки възможност на подчинени му военнослужещи да тренират футбол и така да станат армейски шампиони на страната. Той бе обвинен, че като ги е пускал да тренират футбол, е нарушил ритъма на физическата им подготовка.
 
Обвинението беше повдигнато от Военноокръжната прокуратура в Пловдив.

Военният съд в Пловдив обаче прекрати наказателното преследване срещу генерала с мотива, че „постигнатите резултати  на футболното първенство не са в разрез с интереса на службата, а, напротив, налице е  издигане на физическите способности на участниците в армейското първенство по футбол, която натренираност е израз и на добра физическа  форма, с цел изпълнение по-добре на войсковите задължения по носене на служба”.

По прекратеното на първа инстанция разследване ген. Шивиков беше обвинен и за участието на Военния оркестър в една сватба през 2014-а и откриването на ловния сезон през същата година. Разпитаните музиканти обаче обявили, че никой не ги е принуждавал да свирят на двете тържества, които, при това, се провели в почивен ден.

Генералът беше обвинен и че е организирал закупуването на задължителните за униформите на Сухопътните войски червени барети по частен път. В началото на 2015 г. станало ясно, че въпросните барети не може да се намерят във военните магазини и производството им е спряно, а те са задължителна част от униформата. Тогава Шивиков дал указания на командирите на подчинените му батальони да намерят фирми, които могат да произведат такива барети, и да ги закупят, а военните да си ги платят от раздадените ми от армията пари за униформи. Така и станало, документите били оформени и няма данни нито за завишена цена, нито някой да е бил принуждаван да си купи барета по описания начин.

Така на 14 август т. г. съдът постановява, че не са налице данни за извършено престъпление и по шестте обвинения.

За септември пък ще бъде насрочено ново заседание по друго дело срещу Димитър Шивиков. То е по обвинение, че като е предоставял хора и техника за тържествата на Карлово, Карофер и Клисура, той е отслабил боеспособността на Блъгарската армия. По него се чакат нови експертизи, след като вещото лице, което твърдеше, че ген. Шивиков е трябвало да взима наем от 2 лв. на ден за черпак от полевата кухня, беше освободено заради липсата на диплома за висше образование.

Ген. Шивиков беше включен в листитите за парламентарните избори на БСП. След като се оказа, че срещу него има 18 обвинения, Корнелия Нинова го извади от надпреварата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3764 |11.08.2017 Съдът намали от 45 хил. на 20 хил. лв гаранцията на Живко Суджука . 1| 5119 |09.08.2017 Кметицата на Перник се оправдава за частната детска градина . 0| 5230 |03.08.2017 Оправдаха Перата за ”свинските опашки” . 1| 5224 |02.08.2017 Съдът в Силистра решава дали да екстрадира българки в Белгия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads