Реклама / Ads
2| 3217 |18.04.2024 НОВИНИ

"Ройтерс": Microsoft е засякла руски компании, които се опитват да повлияят на изборите в САЩ

.
Източник: БГНЕС
Компанията Microsoft е засякла през последните 45 дни руски онлайн кампании в САЩ, които имат за цел да повлияят на президентските избори в страната през ноември, предаде "Ройтерс".
 

Според доклад на експерти, ангажирани в проучването, от свързани с Русия профили се разпространява съдържание, което цели разединение на американското общество, включително по темата за помощта за Украйна.Активността е по-слаба в сравнение с предишните избори, но експертите на Microsoft предупреждават, че това може да е само началото.

 

Руското посолство във Вашингтон не е отговорило на запитване от "Ройтерс" за коментар, но агенцията припомня за изявление на Кремъл от миналия месец, че няма да се намесва в американските избори. Москва и досега отхвърля твърденията, че се е намесвала в изборите за президент в САЩ и през 2016-а, и през 2020 година, припомня БНР.

 

Междувременно Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса в предстоящите през юни избори за Европейски парламент.

 
Премиерите на двете страни - Александер де Кро и Петър Фиала, заявяват в отворено писмо, че вече са налице примери за дезинформация и намеса в някои страни от ЕС, съобщава БТА.

 

Белгийските служби са засекли мрежа за влияние, която включва парични преводи, направени и в Чехия.

Мрежата е имала за цел да скрепи сътрудничеството между проруските политици в европарламента и да допринесе за избора на повече техни съмишленици. Мисията е да се осигурят "хора на действащи позиции в Европейския парламент".

 

Заедно с други държави от Евросъюза Белгия е започнала криминално разследване, а Чехия е наложила санкции на физически лица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2362 |18.04.2024 Росен Костурков с предположение: Живко Коцев е бил притиснат от Сарафов да подаде оставка . 8| 2545 |18.04.2024 Политолог: Вероятно ще има нов тип коалиция след изборите . 1| 2240 |18.04.2024 Георги Свиленски: Вотът на недоверие цели да покаже недостатъците на кабинета . 1| 2308 |18.04.2024 Найден Тодоров за това дали ще се задържи на поста: Казва ли ти някой, смееш ли да питаш

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads