Реклама / Ads
7| 6148 |21.07.2014 НОВИНИ

Ройтерс: Оманският фонд е готов да стабилизира КТБ

.
Оманският фонд е готов да стабилизира КТБ, съобщиха източници на фонда цитирани от Ройтерс. Според тях в оздраветилната програма ще бъдат включени и други акционери на банката.
 

 

Още миналата седмица правителството даде ясне знак, че приема тази идея след като стана ясно, че финансовият министър Петър Чобанов е разговарял с председателя на Генералния фонд за резерви на Оман. Те са дискутирали възможността за помощ, след като планираният спасителен заем за банката бе посрещнат негативно в българския парламент.

 

"България се съгласи да работи с акционерите за съставянето на осъществим работен план в рамките на три месеца, като заместител на варианта за национализация", заяви източникът от оманския фонд.

 

Оманският държавен инвестиционен фонд е потенциален ключов играч в българската банкова криза, защото притежава дял от 30% от Корпоративна банка, който закупи през 2009 г.

 

Източникът от Оман каза, че решението на проблемите на банката няма да означава непременно, че арабската държава ще инвестира още пари в банката. В предложенията е включено и намаляване на дела на Василев за сметка на средства от други международни инвеститори. Друго предложение е да се укрепи Управителният съвет на банката с независими експерти. Оманският инвестиционен фонд иска да помогне за стабилизацията на Корпоративна банка заради нейната важност за българската икономика, каза източникът. "Оман вижда в България приятел. Ние сме уверени, че българското правителство и другите акционери ще работят за най-добрия изход от тази деликатна ситуация и за да отворят отново Корпоративна банка в една по-стабилна ситуация", допълни той.

 

Според българските власти ще са необходими около 1,5 – 2 милиарда лева за спасяването на Корпоративна банка с публични средства. Първоначално оманският фонд отпусна около 129 милиона долара за дела си в банката. Макар че Оман е страна износителка на петрол, фондът не е толкова голям като на по-богатите заливни държави. Активите на оманския фонд се оценяват на около 13 милиарда долара.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6707 |18.07.2014 Дават възможност на фонда на Оман да възстанови КТБ . 1| 5699 |18.07.2014 Скандал: над 2000 забавени документи във фонд "Земеделие" . 12| 5345 |17.07.2014 Ройтерс: Боингът е свален от ракета . 33| 10200 |16.07.2014 Комисия шашната от корупцията във фонд "Земеделие"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads