Реклама / Ads
6| 2357 |29.03.2024 НОВИНИ

Румънският президент: НАТО е най-важната и най-силната политическа и отбранителна организация в историята

.
Румънският президент Клаус Йоханис Източник: БГНЕС
"НАТО е най-важната и най-силната политическа и отбранителна организация в историята, а значението й е още по-голямо в изключително сложния контекст, през който преминаваме". Това заяви днес румънският държавен глава Клаус Йоханис по повод отбелязването на 20 години от присъединяването на Румъния към Организациятa на Северноатлантическия договор, съобщи Аджерпрес.
 

През тези 20 години от присъединяването на Румъния "броят на международните кризи със сигурността се увеличи значително, достигайки кулминацията си с незаконната, нелегитимна и непровокирана война на агресия на Руската федерация срещу Украйна", категоричен бе Йоханис, според съобщение на президентската администрация.

 

По думите му от 2004 г. Румъния е допринесла към всички усилия на Алианса са обезпечаване на сигурността и просперитета на страните членки.





"Нашата страна показа, че е важен партньор в развитието на усилията за възпиране и отбрана на Алианса в Източния фланг, включително чрез въвеждането в експлоатация на противоракетния щит в Девеселу и чрез укрепването, заедно със съюзниците от НАТО, на сигурността на Черно море", посочи Йоханис.

 

Той изтъкна, че през годините Румъния е доказала своя "статут на важен регионален и евроатлантически доставчик на сигурност, допринасяйки за значителен брой мисии и операции на НАТО".





На свой ред министър-председателят Марчел Чолаку отбеляза, че през 20-те години на принадлежност към НАТО Румъния е станала важен стълб и е укрепила позициите си в Алианса, спазвайки ангажиментите си към сигурността в зоната на Черно море.

 

"Ще продължим да бъдем влиятелен и конструктивен участник в НАТО, за да укрепим и развием нашия съюз по такъв начин, че колективните гаранции за сигурност да дадат на румънците стабилността и сигурността, от които те се нуждаят за развитието на Румъния", написа Чолаку в публикация във Facebook.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2345 |29.03.2024 Американската армия е поразила 4 безпилотни самолета, изстреляни от хутите . 5| 2584 |29.03.2024 Иван Гешев разкри: Нотариуса е бил секретен сътрудник в Трето районно управление . 1| 2285 |29.03.2024 Украинската ПВО е свалила 58 дрона и 26 ракети на Русия през изминалата нощ . 0| 2306 |29.03.2024 Украйна получи транш от 1,5 млрд. долара финансиране по програма на Световната банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads