Реклама / Ads
6| 3866 |10.12.2014 НОВИНИ

Румен Гечев: Управляващите тласкат икономиката към дъното

.
“Трябва да се гордеем с историята на нашия град Плевен - това ни задължава да работим още повече за неговото бъдеще. На днешния празничен ден да си пожелаем най-вече здраве и спорна Нова година.” С тези думи народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Румен Гечев се обърна към плевенчани по повод празника на града. Той бе посрещнат от стотици граждани, събрали се на Червения площад за официалното отбелязване на събитието.
 

По време на среща с граждани Гечев коментира и приетия на първо четене бюджет за 2015 г. Според него управляващите залагат мижав икономически растеж, замразяване на доходите и задълбочаване на пропастта между бедни и богати. „Отказвайки се от инвестиционната бюджетна програма, новото управление декларира, че държавата изоставя българския бизнес на произвола на пазарната икономика. Отказът от пазарно регулиране с бюджетни инвестиции е в грубо противоречие с политиките на ЕС, насочени към стимулиране на частния бизнес и потреблението“, допълни той. По неговите думи докато икономиките на ЕС бележат ръст около и над 2%, новите управляващи тласкат българската икономика към дъното със заложен скандално нисък ръст от 0.8%. Гечев подчерта и че в новия бюджет няма никакви политики за стимулиране на износа, намаляване на безработицата, качествено подобряване на образованието и науката. „Намаляват се средствата за отбрана в усложняваща се международна обстановка. Намалява се и бюджетът на БАН. Обидно е за държава членка на ЕС да заделя само 25 млн.лв за наука“, коментира народният представител. Той допълни, че на фона на това се увеличава данъчната тежест за земеделските производители почти двойно. „Скандално е отмяната на данъчните преференции за работещите бедни с минимална работна заплата“, каза той.

 

Според Румен Гечев са съмнителни декларираните ефекти от 10%-ното съкращение от администрацията, защото не са обвързани с оптимизация на държавните институции. „В същото време в новия бюджет не са предвидени средства за социалните плащания на тези хора, които ще са бъдещите безработни“, обясни той. Друг акцент от Бюджет 2015, който народният представител изтъкна е в сферата на здравеопазването:  „Ограничават се клинични пътеки и използването на скъпи лекарства, което означава че се застрашава лечението на онкоболни“.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4044 |08.12.2014 Р. Гечев: Бюджет - 2015 дълбае пропастта бедни-богати . 0| 7319 |27.11.2014 Официално: Румен Порожанов оглави ДФ "Земеделие" . 4| 4272 |24.11.2014 Журналисти: Порочното състояние на прокуратурата устройва управляващите . 0| 5126 |22.11.2014 Предложиха Румен Порожанов за шеф на фонд "Земеделие"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads