Реклама / Ads
4| 3135 |25.04.2024 НОВИНИ

СаБОТАШ - най-големият грабеж в новата ни история

.
Боташ
Служебното правителство с премиер Гълъб Донев, назначено от президента Радев, сключи 13-годишен договор, в началото на 2023 г., за доставка на природен газ с турската компания “Боташ”, който задължава България да плаща близо 1 млн. лв. на ден, без клауза за предоговаряне. Без никакви консултации с Народното събрание, без финансов анализ, въпреки предупрежденията на държавната “Булгаргаз” и без координация с Европейската комисия - в момент, в който цяла Европа пренарежда енергийния си пейзаж, за да отговори на руската агресия, която заплашва сигурността на целия съюз.
 

Това престъпно погазване на националния интерес на България в момента е във фокуса на общественото внимание, след като специална временна комисия бе сформирана в парламента именно с тази цел - да разследва обстоятелствата около неизгодния договор. Междувременно и Европейската комисия започна проверка на сделката.


От това кой защитава действията на служебния кабинет на Донев става ясно и кой има интерес от сделката, при все че за всички отдалече е ясно, че за българските граждани тя е чист грабеж.


Втрещяващ синхрон се наблюдава в публичното говорене и оперативно бездействие на иначе противопоставените ГЕРБ и Румен Радев.


Президентът явно се чувства отговорен и дори застрашен от това истината за договора “Боташ” да излезе наяве, затова си позволява да коментира действията на народните представители, които разследват казуса. С вяли аргументи за диверсификация, проруският държавен глава на България се опита да прикрие дълбоката некомпетентност или още по-лошо - зависимост, на своя кабинет, който сега може да се окаже под прицела на разследващите органи за престъпно неизгодния договор. 


Тезата му, която очевидно издиша, е, че партиите, които уж воюват с Путин (визирайки основно ПП-ДБ) внасят масово руски газ през посредници, затова договорът с "Боташ" е неизгоден. Договорът според Радев щял да стане изгоден в бъдеще. Същото чуваме и от Борисов: “към днешна дата той (договорът с “Боташ” - бел. а.) е неизгоден, но когато дойде забраната за руски газ в Европа той ще стане изгоден”.


Връзката може да се проследи ясно и през едно от най-скандалните назначения на служебния премиер на ГЕРБ-ДПС Главчев. За министър на енергетиката му спуснаха един от основните участници в подготовката и подписването на този скандален договор. Припомняме, че договорът е сключен с участие на държавните дружества. А всички дружества в енергетиката (вкл. БЕХ, НЕК, Булгартрансгаз и Булгаргаз) са доминирани от назначения на ГЕРБ и те не направиха абсолютно нищо, за да предотвратят или поправят последствията от неизгодната сделка. Логичен остава и въпросът дали назначението на Владимир Малинов за министър на енергетиката е било част от договорките между ГЕРБ и Радев, особено на фона на скандала с “Боташ”.

 

Александър Петров

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2287 |25.04.2024 Мария Захарова: Не може да се говори за мир в Украйна без участието на Русия . 3| 2274 |25.04.2024 Нинова към ГЕРБ: Не въвличайте БСП в калните си пехливански борби . 1| 2276 |25.04.2024 Вучич се извини за това, че нарече словенците "отвратителни" . 0| 2391 |25.04.2024 Шефът на TikTok ще бори със зъби и нокти закона за забрана в САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads