Реклама / Ads
10| 4839 |16.03.2016 НОВИНИ

Симеон Николов: Мечтата на Турция е да завземе Сирия

.
Симеон Николов
Мечтата на Турция е да завземе територията в Сирия, която счита исторически за своя и да блокира създаването на кюрдска държава там, като по този начин блокира и автономията на кюрдите в Турция. Именно Турция може да се превърне в ключовия фактор, дали ще има мир в Сирия или не.
 
Това каза Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения,  в предаване на Bloomberg TV Bulgaria.

Относно преговорите с Турция, свързани с бежанската криза, Николов каза, че политиката в тази сфера не може да бъде водена само от една държава, била тя и локомотива на Европа.

"Доста страни в Европа се противопоставят на исканията на Турция и катализатор бе и поведението на Турция спрямо някои издания, като "Заман". Има и "нелогични искания", както и такива, чийто ефект е непредвидим, като настояването за сваляне на визите. Тук, за съжаление, в Европа има съгласие. Единствено Франция и Кипър са изказали несъгласие", каза Николов.

Последствията обаче за Европа, според специалиста от падането на визите за 80 млн. граждани, са неясни.

По повод отпусканите средства за Турция за справяне с мигрантската криза Николов каза: "Въпросът за солидарността в ЕС е много труден, но тук ЕС се води от много по-големи задачи в Турция, защото страната е ключов партньор за решаването както на бежанския, така и на други проблеми".

"В Европа няма наивници, които считат, че Турция ще стане пълноправен член на ЕС, но не зная дали и желанието на Турция за участие в съюза, е искрено, защото проучванията показват, че намалява желанието на населението", смята той.

Според Николов  е "възмутително премълчаването на геноцида над кюрдите". "За мен категорично този атентат в Анкара не е дело на кюрдите. Кюрдите извършват атентати не със самоубийствени актове и то само срещу военни. За мен това е дело на "Ислямска държава".


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 77| 7507 |11.03.2016 Симеон Дянков: КТБ можеше да бъде спасена! . 2| 4117 |10.03.2016 Симеонов: Срам и шамар в лицето на НС е проваленият избор за КЗК . 15| 4380 |07.03.2016 П. Симеонов: 90% от българите искат антикорупционен закон . 1| 4674 |04.03.2016 Първан Симеонов: Има взаимоизгодно отстъпление от модела „КОЙ“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads