Реклама / Ads
13| 2911 |18.04.2024 НОВИНИ

Скандални представители на ГЕРБ-ДПС окупираха служебния кабинет

.
ГЕРБ
Както се очакваше, вместо да се фокусира върху организирането на честни избори, които предстоят след месец и половина, служебният кабинет е решил, че има по-важна задача. Правителството на Главчев се зае с поголовна чистка, за да отстрани всички неудобни на ГЕРБ и ДПС хора и на тяхно място да си назначи послушни изпълнители на поръчки.
 

Една от най-ярките и скоропостижни смени беше тази на главния секретар на МВР, срещу когото беше активирана обичайната преди избори компроматна акция - не с данни и факти за престъпления, а със снимки с пудели. Живко Коцев беше сменен с никому непознатия Димитър Кангалджиев, който е завършил право в Югозападния университет, станал известен със скандала за фалшиви дипломи. За Кангалджиев се знае и че е бил шеф на РУ Ботевград през 2015 година, когато криминалната обстановка в града е била изключително тежка, а разкриваемостта на престъпленията според информация в местните медии - нулева. Разбира се, всичко това се случва под благосклонния поглед на вече компрометирания министър Калин Стоянов.


За министър на едно от най-ресурсните ведомства - това на регионалното развитие, беше настанена дългогодишният кадър на ГЕРБ Виолета Коритарова. Като шеф на ловешката служба по кадастър - институция, която се свързва с тежка имотна корупция, тя е разпозната от бившия министър от ГЕРБ Николай Нанков - познат от задната седалка на джипката на Борисов. Нанков я назначава за шеф на агенцията по кадастъра в София. Министърът от ПП Андрей Цеков я уволнява, поради съмнения в непочтено изпълнение на задълженията, но сега тя се завръща на бял кон, оседлан от ГЕРБ-ДПС. Юра Витанова пък, досега директорка на дирекция в МРРБ, се издига до поста заместник-министър. Едва ли е случайно, след като неин съпруг е членът на КЗК Красимир Витанов. А в КЗК, както е известно, се трудоустрояват роднини на хора от ГЕРБ.


Изтекли документи от министерството на електронното управление пък показват скандално натъкмяване на конкурс за началник на отдела по стратегия и киберсигурност. За поста е подготвен скандалният Светослав Трайков, който се прочу с хвалбите си, че трови кучета с антифриз. След неуспешни опити да се настани в министерството на културата в предишен кабинет, Трайков сега явно си е поискал служба, където другаде е удобно - и какво най-подходящо място от отдавна овладяното МЕУ. Припомняме и че той е осъждан е за шофиране в нетрезво състояние, след като е отново е заловен през 2010 да управлява личния си автомобил с концентрация на алкохол в кръвта 2.12 промила. Другата лоша новина за МЕУ е, че министър Йоловски, който се дискредитира с провала на машинното гласуване за местния вот и с внушения по поръчка срещу Кирил Петков и Божидар Божанов, сега се завръща там като зам.-министър.


Скандални назначения за съжаление тровят и здравеопазването. След като вчера ГЕРБ, ДПС и Възраждане гласуваха оставката на шефа на НЗОК Станимир Михайлов, въпреки че тя беше предварително оттеглена, касата временно оглави подуправителят от квотата на ГЕРБ Момчил Мавров. Той е в своеобразен конфликт на интереси, тъй като по времето, когато е бил заместник-директор на най-голямата държавна болница - "Св. Георги", Пловдив, фирма, в която участват негови съдружници, е получавала поръчка от болницата три пъти поред. Друга подробност от неговата бизнес биография, за която пише в. Капитал, е, че приходите на компаниите, в които той е имал участие (а след това е прехвърлил на жена си), се увеличават - в едната двойно, а в другата от почти нула до 9.6 млн. лв. в годината, в която той е във властта. Мавров беше началник на кабинета на служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев в последния кабинет на Румен Радев, председател на надзорния съвет на здравната каса и по думите на един от бившите здравни министри на ГЕРБ д-р Стефан Константинов пред телевизия "България on air" - "реалният министър в министерството, докато Меджидиев се разхождаше до морето".

 

В типичния си стил - сутрин едно, вечер друго, Борисов ясно демонстрира, че държи служебния премиер Главчев на къс повод. И опитите му припише правителството на ПП, на ДБ, на целия парламент, на всеки друг, но не и на себе си, засега са пълен провал. Цялата аматьорщина на служебното правителство от ден първи, заедно с гореспоменатите назначения, ще даде много ясна представа какво може да очакват хората след изборите, ако отново гласуват за ГЕРБ.

 

Иван Николов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2242 |18.04.2024 Кметът Пенчо Милков награди европейския шампион по бокс Викторио Илиев . 5| 4007 |18.04.2024 ГЕРБ се опитват да скрият доклада по "Боташ" с констатирана тежка корупция . 10| 7216 |18.04.2024 Проф. Оливер Андонов за ФрогНюз: Силни проруски струи в отношенията между България и Македония. Лекарството е Европейският съюз . 3| 3368 |18.04.2024 "Историята ни съди". Отпушване в Конреса на САЩ - помощта за Украйна и Израел ще се гласува в събота

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads