Реклама / Ads
17| 5543 |01.05.2024 НОВИНИ

"Срамно е. Цинично е". Фондация "Даная" ще съди държавата за изграждането на "Мама и аз"

.
Източник: БГНЕС
Фондация "Даная" ще съди държавата за решението на Министерския съвет да одобри изграждането на частното лечебно заведение "Мама и аз" преди завършването на бъдещата Национална детска болница. "Децата ни, тяхното здраве и образование не са най-ценното за държавата.
 

Срамно е. Цинично е. Престъпление срещу бъдещето на нацията е", се посочва в позиция на организацията до медиите.

 

"С това решение служебното правителство абдикира от конституционното задължение на държавата да осигури безплатно детско здравеопазване и поставя в риск достъпа на всички български деца до качествени здравни грижи", допълва се още в позицията.

 

Оттам припомнят, че само преди няколко месеца по искане на МЗ и с подкрепата на Европейската инвестиционна банка бе изготвен Анализ на нуждите от детска болница. Този анализ посочва, че в България липсва финансово и кадрово обезпечаване дори за една детска болница в София.





Според Фондация "Даная" това на практика ще саботира и без друго мъчителния процес на изграждане на Национална детска болница. От организацията отчитат като скандален и факта, че именно служебното правителство си позволява да взема стратегически решения и то само дни, след като встъпи в длъжност.

 

Според тях всичко това показва, че държавата се отказва от задълженията си да осигури качествено детско здравеопазване и не иска да има Национална детска болница. Или означава, че "обслужва интереси, които са различни от обществените".






Вчера от Обществения съвет за създаване на Национална детска болница настояха за незабавно изслушване в Народното събрание на здравния министър и на премиера заради решението. Според членове на Съвета то е било взето при пълна липса на прозрачност.

 

От здравното министерство съобщиха, че бъдещата болница "Мама и аз" ще има едно отделение по педиатрия с 40 легла.

 

Намерението на държавата е да осигури изграждането на Национална детска болница с над 400 легла като от министерството уверяват, че продължават да работят "усилено" в тази насока.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2635 |01.05.2024 Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено . 7| 2745 |01.05.2024 "Тренд": 41% от българите смятат, че печелим от членството в ЕС, 63% се радват на свободното пътуване . 2| 2458 |01.05.2024 Ботев Пловдив и ЦСКА определят първия финалист за Купата . 7| 6863 |01.05.2024 По повод международния ден на труда: Представят двуетажните автобуси, с които ще се возим до Банкя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads