Реклама / Ads
10| 4810 |16.11.2011 НОВИНИ

Станишев отново на съд заради “онези документи”

.
Административно дело срещу Сергей Станишев по внесено от СГП постановление с предложение за налагане на административно наказание глоба (по реда на чл.78а, ал. 1 от НК) е образувал Софийски градски съд на 15 ноември т.г.
 
Делото е разпределено на 13-и състав от Наказателно отделение на СГС с председател съдия Александра Йорданова, съобщиха от пресслужбата на съда.

Припомняме, че на 17 август тази година прокуратурата внесе предложението за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административна глоба на бившия премиер, обвинен за това, в периода 04.11.2005 г.- 10.09.2009 г. е загубил седем документа с информация, представляваща държавна тайна, като деянията са осъществени в условията на продължавано престъпление.

Тогава зам.–градският прокурор на София Божидар Джамбазов обясни, че изискванията в закона, задължават прокурора да не внесе обвинителен акт, а да внесе това предложение за освобождаване от наказателна отговорност. Той обясни тогава, че тъй като са налице предпоставките за освобождаване от отговорност и независимо, че има повдигнато обвинение, наблюдаващият прокурор е бил длъжен да внесе по този начин делото. "Обвиненията срещу Сергей Станишев не отпадат, но сега ако съдът прецени, че обвинението е доказано, то единственото наказание, което може да му наложи е глоба от 1000 до 5000 лева. Всички експертизи са изготвени и фактът, че колегата е внесъл делото в съда, означава, че е приел, че информацията, която е в тези документи представлява държавна тайна", коментира тогава Джамбазов.

Иначе прокуратурата повдигна обвинения на Сергей Станишев на 14 юли миналата година. Тогава той самият каза, че е очаквал това доста отдавна и определи случващото се като политическа поръчка. Делото се бави повече от година, защото разследващите търсеха документите и поръчваха експертизи за това дали в тях действително се съдържа държавна тайна.

Според някои информации специалисти доказали, че в документите се съдържа държавна тайна. Самият бивш премиер на няколко пъти посочва, че не е губил доклади и не ги е давал на никой, който няма право да борави с класифицирана информация. Той намекна, че ако информацията за държавните тайни, за които е обвинен излезе наяве, то това не би било в услуга на някои от службите. В края на миналата година пък обяви, че ще настоява делото срещу него да бъде прекратено, защото няма доказателства. .
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4883 |16.11.2011 С. Станишев: Африканска държава сме по приходи . 18| 4809 |16.11.2011 Природозащитници отново скочиха срещу добива на шистов газ . 1| 4691 |16.11.2011 Отлагат огледа край Севлиево заради нов взрив . 81| 5499 |13.11.2011 Станишев: Фалшивият кредит на ГЕРБ се изчерпа!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads