Реклама / Ads
29| 4509 |15.07.2014 НОВИНИ

Станишев: Да стана еврокомисар не е стояло пред мен и не съм го обмислял

.
Сергей Станишев
За първи път ЕП избира президент на ЕК, не на базата на договорка между премиерите в Европейския съвет, а на базата на преките резултати от европейските избори, което е инициатива на европейските социалисти от 2009, каза пред журналисти в ЕП в Страсбург лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев след като Жан Клод Юнкер беше избран за шеф на ЕК.
 

Миналата седмица в групата на социалистите и демократите в ЕП имало изслушване на Юнкер, на което му били поставени ясни въпроси за ангажименти за промяна в работата и приоритетите на ЕК, осведоми Станишев и каза, че в неговата програмна реч и в неговите отделни изявления прозвучаха ясни ангажименти за промяна. Тази промяна, за която ние работихме и през предишния мандат на ЕП, добави той.

 

Тя включвала: програма за публични и частни инвестиции за икономически растеж и заетост, разширяването на обема и на финансирането на младежката гаранция, защита на правата на работниците. Всичко това групата на социалистите и демократите щели да наблюдава много внимателно през целия период на работата на комисията дали ще се изпълни пред европейските граждани, защото без подкрепата на партиите от ПЕС и на парламентарната група, нямало как да бъде избран Юнкер.

 

Надявам се, че като президент на ЕК, той ще я направи по-силна, защото в последните години имаше едно ясно усещане, че комисията преди да заяви каквото и да е като политика, първо съгласува с няколко големи столици, каза Станишев. Той е истински европеец, за който европейската идея не са просто думи и човек, който може да отстоява позициите си. От неговото политическо семейство той е един от най-социално ангажираните хора, прецени лидерът на ПЕС.

 

Утре, както преди всеки Европейски съвет, ще се проведе среща на премиерите от ПЕС и на нея ще има координираща дискусия за намеренията на всяка една страна и за общата политика на партията, каза Станишев. Той изпратил писмо до участниците в утрешната среща с настояване да се търсят силни кандидатури за еврокомисари от социалистическото семейство.

 

За мен в момента е важна моята работа като лидер на ПЕС. Вариантът да стана еврокомисар не е стоял пред мен и не съм го обмислял, уточни Станишев и каза, че работа на българското правителство било да избере българския еврокомисар, което щяло да стане след консултации.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5208 |11.07.2014 О. Герджиков: Станишев би бил успешен като еврокомисар . 0| 4669 |10.07.2014 Две катастрофи станаха на Цариградско . 42| 9945 |10.07.2014 Рашидов: Гечев се изака в гащите, а въшката стана динозавър . 1| 5277 |09.07.2014 ДФ "Земеделие" остана без управителен съвет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads