Реклама / Ads
1| 8158 |16.06.2010 НОВИНИ

Стоян Мавродиев оглави финансовия надзор

.
Стоян Мавродиев
Депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на икономическата комисия Стоян Мавродиев бе избран за председател на Комисията за финансов надзор (КФН)- органът, който регулира небанковия финансов сектор в България - инвестиционните посредници, застрахователния пазар и осигурителните фондове.
 

Кандидатурата на Мавродиев не бе подкрепена само от левицата.

Мавродиев сменя на поста Петър Чобанов, който оглави регулатора в последните месеци от управлението на предишното правителство. Тогава бе направена и основна промяна в състава му, след като мандатите на повечето членове бяха отдавна изтекли.

Припомняме, че 41-ото народно събрание направи промени в закона за КФН, като съставът й бе намален от седем на петима души. Тя откри и възможност за промяна на членовете, изборът на които в предния парламент бе приеман като чисто политически.

Финансовият министър Симеон Дянков бе сред основните критици на работата на КФН и на реакциите й на ситуациите на финансовия пазар у нас. Той имаше идеята да обедини финансовия и банковия надзор в един орган под шапката на БНБ. Идеята така и не бе развита поради нейната радикалност, като предизвика сериозна политическа и експертна съпротива.

Преди избора на Мавродиев лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов заяви от парламентарната трибуна, че колегите му от коалицията ще подкрепят кандидатурата, защото "той ( Мавродиев - бел. ред.) е човек, който беше в битката, в дебата, в дискусиите, когато се формираха позициите на ГЕРБ". Според Костов "той е доказал, че може да участва в дискусии, да защитава позиции. Той е юрист и има цялата компетентност да се справи със задачата". Трябвало обаче да има смелостта, добави той.

"Състоянието, в което се намира финансовият надзор на страната, е отчайващо", каза още Костов. "В продължение на години беше допуснато да се случи упадък на Българската фондова борса. Там се обезцени една голяма част от българския капитал. Вчера тя е приключила с 50 000 лв. оборот, което е отчайващо", коментира още Костов.

"В момента жалкото състояние на борсата отговаря напълно на състоянието на българските пенсионни фондове, а застрахователните дружества претърпяха съществени загуби и не презастраховат, за да пестят", допълни лидерът на ДСБ.

Според него Стоян Мавродиев трябва да формира изцяло нов екип и да покаже какво и защо се е случвало на нашия финансов пазар.

Депутатът от ДПС Алиосман Имамов коментира, че изборът на Мавродиев е по-малкото зло, отколкото идеята за премахване на комисията.

"Абсурдно е КФН да се обвинява за глобални финансови проблеми, тъй като тя има чисто регулаторни функции", каза той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8282 |21.05.2010 Отиде си колегата Стоян Колев . 11| 7483 |12.05.2010 ТВ водещият Георги Жеков иска 10 бона от П. Стоянов . 0| 5697 |25.03.2010 Адвокати отложиха делото "Стоян Балтов" . 6| 10978 |27.02.2010 В ареста остава само Стоян Дългия от „Факирите“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads