Реклама / Ads
2| 2636 |09.02.2024 НОВИНИ

Търговията между Русия и Северна Корея се задълбочава, разкри доклад на ООН

.
Източник: БГНЕС
Северна Корея (КНДР) е внесла значително по-голямо количество стоки миналата година и е разширила търговията с новия си партньор Русия, съобщи ДПА, като цитира поверителен доклад на експерт на ООН, до който е получила достъп.
 

"Общият обем на търговията през 2023 г. е надхвърлил равнището за 2022 г.", се изтъква в документа. Някои от поръчаните стоки може да бъдат класифицирани като предмети на лукса, вносът на които в авторитарната държава е забранен.

 

КНДР като цяло се изолира в навечерието на коронавирусната пандемия, като търговията почти напълно бе прекъсната. При все това вносът до септември 2023 г. е достигнал 1,4 милиарда долара, в сравнение с 911 милиона за цялата 2022 г.

 

Водещият търговски партньор на Пхенян остава Пекин, но до есента на миналата година търговията с Москва е достигнала 28 милиона долара - с изключение на стоките, които са подложени на санкции. Те включват и доставките на оръжие за Русия, които също се споменават в доклада.





Северна Корея е обект на мащабни санкции на ООН и забрани за внос заради ядрената си програма.

 

Докладът е първият от двата годишни документа на експертната група. Той беше представен на Съвета за сигурност на ООН в края на миналата седмица.

 

Припомняме, че на срещата между севернокорейския диктатор Ким Чен Ун и държавния глава Владимир Путин в Русия през септември двамата лидери постигнаха консенсус да задълбочат сътрудничеството си "във всички сфери" и тази договореност се реализира.





През октомври Белият дом посочи, че Пхенян е изпратил на Русия над 1000 контейнера с военно оборудване и боеприпаси за войната в Украйна. Докладът на ООН също ги споменава, като се позовава на високопоставен представител на "страна членка".

 

Тази седмица в. "Ню Йорк таймс" информира, че Русия е разрешила освобождаването на милиони долари замразени севернокорейски активи и е възможно да помага на Пхенян в достъпа до международната банкова система, отбелязва южнокорейската агенция Йонхап. Според представители на разузнаването на съюзнически на САЩ страни са били освободени 9 милиона долара от общо 30 милиона, депозирани в руска финансова институция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2612 |09.02.2024 И този филм сме го гледали: След зърнарите идват миньорите . 9| 2505 |09.02.2024 Тъкър Карлсън не зададе на Путин въпроси за престъпленията в Буча и Мариупол, за Навални . 1| 2494 |09.02.2024 Заради ремонт: Летище Бургас ще бъде временно затворено за близо месец . 7| 2498 |09.02.2024 Сарафов: Гешев изплува при кръговете около Пепи Еврото и Мартин - Нотариуса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads