Реклама / Ads
0| 5610 |15.07.2014 НОВИНИ

Топикономисти: Централните банкери са във фантазия, не в реалност

.
Хора като централните банкери, ако можем да ги наричаме вече банкери, са в някаква фантазия, не в реалността, не е възможно за толкова кратко време да се направи същински одит, да се прецени кой кредит е добър, кой лош, кой може да се санира, кой не, каза Гроздан Караджов, икономист от РБ. Не можем да вярваме само в едно лице, разчитаме на институцията, а тя тотално не оправда доверието, смята той.
 

В последните седмици имахме атака срещу една банка и или тя трябваше да бъде подкрепена, или тя да бъде обявена в несъстоятелност или да бъде затворена за определено време, за да стане ясно състоянието й, смята Лъчезар Богданов, икономически анализатор. Но когато влиза прокуратура и никой не се наема да каже какво е положението й, времето тече, добави той. Някой трябва да поеме отговорността и да каже как КТБ ще бъде отворена, настоя той.

Сигналите, идващи от БНБ, са противоречиви и клонят към некомпетентност, но това е лесния отговор, тези хора там са отдавна в бизнеса и знаят за какво иде реч, заяви по БТВ бившият ид на Банка Биохим Владимир Георгиев. Самата институция не функционира, и то от много години, съобщи той. Политическото влияние върху институцията е порочно и това означава фундаментален проблем в системата; тя не може да изпълнява сериозно своите функции.

Оставете проверката, тя е по документи, каза Богданов. Не е само по документи, затова е банков надзор, той трябва да вижда и зад тях, но има политически натиск да не се вижда едно или друго. това е положението от години и в тази, и в други институции, отчете Георгиев. Според него нормалният механизъм бил банката да премине към несъстоятелност.

Някой трябва да покаже доклад, а не просто преразказа, който БНБ направи, настоя Караджов. Всички знаем, че ДПС е мажоритарният акционер на банката. Ахмед Доган е човекът, който подрежда картите, а Пеевски е един обикновен касиер, обясни той.

На първо място трябва да се запази справедливостта и решението на политиците трябва да е толкова безспорно, че хората да го усетят като най-справедливо, без обаче държавата да бъде ощетена, изрази пожелание Караджов. Според него бордът е застрашен.

Според Богданов България е различна от Кипър, но което и да е правителство не може да подхожда без резервен план и за най-лошия сценарий. Тогава и хората няма да са уплашени и да действат паникьорски. Богданов опроверга идеята, че бордът е застрашен.

На икономистите обаче им минава през ума спасяване на борда чрез участие на европейски икономисти и консултанти у нас.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6173 |24.01.2012 МВР в акция "Банкерите" . 4| 4797 |23.10.2008 Софиянци с безплатен интернет в централните паркове . 1| 12057 |06.12.2007 Св. Николай – пазител на моряци,рибари, банкери и леки жени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads