Реклама / Ads
27| 5406 |05.03.2014 НОВИНИ

Цв. Йовчев: Оценяваме запасите на природен газ и нефт

.
Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев Източник: Булфото
Предвиждат се структурни промени в МВР . В „Пожарна безопасност и защита на населението” ще бъде създадена дирекция, която ще се занимава изцяло и само с превенция на критичните инфраструктури.
 

Това каза министърът вътрешните работи Цветлин Йовчев. „Активно работим по изграждане на методика за анализ на риска на критичните инфраструктури. Има разработен проект в БАН преди няколко години, но не знам поради какви причини той не е приложен в употреба”, подчерта Йовчев.

По думите му, в скоро време ще бъде приета методика за цялата страна, която ще позволи, по единни критерии, да бъде извършвана оценка и анализ на риска на критичните инфраструктури.

Първото заседание на националния щаб за мониторинг на обстановката в Украйна вероятно ще се проведе утре, каза Цветлин Йовчев. Имаме мерки, които са приети на Съвета по сигурност към Министерски съвет, и в резултат на тези мерки ще създадем готовност да посрещнем и минимизираме рискове, които произтичат от кризата в Украйна към България, посочи Йовчев.

„Кризата в Украйна е изключително сериозна, много тежка, и възможностите на България - такива, че не сме в състояние да повлияем на причините, които пораждат тази криза, както и на факторите, които влияят за нейното развитие. От тази гледна точка, на първо място имаме създаване на Национален щаб, който ще извършва непрекъснато наблюдения в ключовите области, на региона, за сигурността на България всичко, което се включва там”, допълни министърът.

Оценяваме запасите, както на природен газ, така и от нефт, възможностите за реакции при краткосрочно спиране. Ще бъде възложено да се осъществява непрекъснато наблюдение в тази област – каква е готовността на България., допълни още Цветлин Йовчев във връзка с кризата в Украйна.

„Започваме разработване на национален план за реагиране, ако наистина имаме засилен миграционен натиск или бежанска вълна. Към момента, не е голям този риск, но при евентуално възникване на въоръжен конфликт, или ако продължи ескалацията на обстановката, която да доведе до възникване на ксенофобски настроения – то може да стане реална тази заплаха”, обясни министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 5742 |04.03.2014 Цв. Йовчев: Има заплахи и рискове заради Украйна; правим национален щаб . 28| 5357 |03.03.2014 Йовчев: Заплаха за сигурността ни ще е спиране доставките на газ през Украйна . 31| 5484 |28.02.2014 Цветлин Йовчев: Арестуваме при нужда, а не като преди . 25| 5327 |25.02.2014 Йовчев: Не очаквайте да раздавам обвинения за Александров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads