Реклама / Ads
2| 2273 |29.03.2024 НОВИНИ

Туск: Войната е реална заплаха, а Европа не е готова!

.
Доналд Туск Източник: БГНЕС
Полският министър-председател Доналд Туск отправи рязко предупреждение, че Европа е навлязла в "предвоенна епоха" и че ако Русия победи Украйна, никой в Европа няма да се чувства в безопасност. "Не искам да плаша никого, но войната вече не е понятие от миналото", заяви той пред европейски медии. "Тя е реална и започна преди повече от две години." Забележките му дойдоха в момент, когато нов обстрел с руски ракети беше насочен към Украйна. През последните седмици Русия засили бомбардировките си срещу Украйна.
 

Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че са свалили 58 безпилотни самолета и 26 ракети, а министър-председателят Денис Шмихал заяви, че енергийната инфраструктура е била повредена в шест региона - в западната, централната и източната част на страната.Туск, бивш председател на Европейския съвет, заяви, че руският президент Владимир Путин вече е обвинил Украйна за джихадисткото нападение срещу московското кметство "Крокус" без никакви доказателства и "очевидно изпитва нужда да оправдава все по-насилствените нападения срещу граждански обекти в Украйна".

 

Той изтъкна, че в началото на седмицата Русия за първи път е атакувала Киев с хиперзвукови ракети при дневна светлина. Той използва първото си чуждестранно интервю, откакто се завърна на поста си като полски министър-председател в края на миналата година, за да отправи директен призив към лидерите на Европа да направят повече за укрепване на отбраната ѝ.

 

Независимо дали Джо Байдън или Доналд Тръмп ще спечелят президентските избори в САЩ през ноември, той заяви, че Европа ще стане по-привлекателен партньор за САЩ, ако стане по-самостоятелна във военно отношение.

 

Не става дума за постигане на военна автономия на Европа спрямо САЩ или за създаване на "паралелни структури на НАТО", каза той. Сега Полша отделя 4% от икономическото си производство за отбрана, а всяка друга европейска страна трябва да отделя 2% от БВП, като Европейският съюз като цяло е психически готов да се бори за своята сигурност. Откакто Русия започна пълномащабната си война в Украйна, отношенията със Запада достигнаха най-ниското си равнище от най-тежките дни на Студената война, въпреки че президентът Путин заяви тази седмица, че Москва няма "агресивни намерения" спрямо страните от НАТО.

 

Идеята, че страната му ще нападне Полша, балтийските държави и Чешката република, е "пълна глупост", каза той. И все пак той също така предупреди, че ако Украйна използва западни военни самолети F-16 от летища в други страни, те ще се превърнат в "легитимни цели, където и да се намират".

 

Това не е първото предупреждение на г-н Туск за предвоенна епоха. По-рано този месец той отправи подобно послание към десноцентристките европейски лидери.

 

Той обаче разкри, че испанският министър-председател Педро Санчес е помолил колегите си лидери от ЕС да спрат да използват думата "война" в изявленията си на Срещата на върха, тъй като хората не искали да се чувстват застрашени.  Туск заяви, че е отговорил, че в неговата част на Европа войната вече не е абстрактна идея.

 

Призовавайки за спешна военна помощ за Украйна, той предупреди, че следващите две години от войната ще решат всичко: "Живеем в най-критичния момент след края на Втората световна война.", каза още той.

 

Материалът е публикуван в Би Би Си.

Превод и редакция ФрогНюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2337 |29.03.2024 В търсене на хора: И Диана Ковачева отказа да бъде служебен премиер. Какво каза Петър Чобанов? . 33| 9719 |29.03.2024 Кога български интелектуалци и учени ще заявят: Разследвайте Борисов и Путин! Нобелисти го направиха, а Айнщайн през 1933-а . 2| 2339 |29.03.2024 "1984": Туитър продава всичко, което пишем в мрежата, на разузнавачи? . 10| 2393 |29.03.2024 Евгений Кънев: Не си заслужава да убеждавам, че битката за регулаторите е основната причина да отиваме на избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads