Реклама / Ads
24| 5505 |08.09.2014 НОВИНИ

Ударна битка с контрабандата по митниците

.
Масирани проверки по границите спират контрабандните стоки у нас. По нареждане на шефа на агенция "Митници" Ваньо Танов служителите на браздата проверяват ударно камиони, бусове и коли, за да стопят дупката в хазната.
 

Близо 750 митничари работят в момента без почивен ден. Офанзивата е заради зейналата дупка в бюджета от над 617 млн. лв. Спешните мерки, разпоредени от Танов, целят събирането на повече приходи от внос на акцизни стоки - горива, алкохол и цигари. Само на Кулата работят 4 митнически смени по 12 души, 6 оперативни служители и 3 мобилни екипа, които правят проверки по вътрешните пътища.

Масираните проверки текат вече втора седмица, като целта е да се съберат ударно повече приходи от внос на акцизни стоки - горива, алкохол и цигари, и да се пресече контрабандата. Заради акцията по границите търговците на евтини папироси в страната масово се покриха. В момента трудно може да се намерят цигари без бандерол на черния пазар.

Най-дръзките контрабандисти, за които единственото препитание за семействата им е бизнесът с цигари от безмитна зона, се пробват и сега да прехвърлят системите за контрол. Те минават границата пеша, с увити около телата си кутии цигари с тиксо. Схемата им е проста - оставят колите си преди първа бариера на ГКПП Капитан Андреево, в българско. Минават като пешаци границата, купуват от безмитния магазин в Турция папиросите, после ги увиват с тиксо по телата си и като подвижен фришоп се прибират в България. Хора от бранша обаче разказаха, че и този номер вече трудно минава.

В Хасково например, офанзивата извади от играта няколко от големите контрабандисти на тютюн за цигари и така модерния напоследък - за наргиле. "Страхувам се, не мога да ти донеса стока, защото много ни погнаха", отказва "поръчката" един от специалистите по прехвърлянето на евтин тютюн без бандерол. Човекът признава, че не може да разчита и на "своите хора" от полицията, защото и те започнали да си пазят хляба.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5662 |08.08.2014 Лудогорец среща Стяуа в битка за групите на Шампионската лига . 27| 5280 |05.08.2014 Води се битка за Донецк . 15| 8025 |27.07.2014 Над 20 в битка за председател на БСП на 48-ия конгрес . 6| 4600 |14.07.2014 Битката за фонд "Земеделие" е битка за 15 млрд. европейски пари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads