Реклама / Ads
2| 4406 |14.05.2015 НОВИНИ

Всяка четвърта жена е насилвана в България

.
Между 2 и 3 хиляди деца стават жертва на насилие у нас всяка година. Само за хиляда от тези случаи обаче има адекватна намеса с цел закрила. В същото време, по данни на Европейския съюз, близо 1 милион български жени са пострадали от форма на насилие.
 
Това показват данните на Държавната агенция за закрила на детето. На пресконференция в БТА редица неправителствени организации, обединени в Националната мрежа за децата, Алианса за защита от насилие, основано на пола и Фондация П. У. Л. С., представиха основните проблеми на „феномена домашно насилие" у нас, както и неговия разширяващ се обхват.

Неправителственият сектор настоява за отпадане на частния характер на телесната повреда между съпрузи, близки и роднини, тъй като именно близостта на жертвата и насилника в такива случаи поставя пострадалите в много по-уязвимо положение.
В тази връзка НПО-тата настояват за поредна година страната ни да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция от 2011 г.

Тя задължава страните, които са я приели, да въведат съществуването на ефективен координационен механизъм - а именно, когато жертва на домашно насилие подаде жалба, всички институции и организации - от местната власт до полицията, съдът и лекарите да са изработили до 24 часа необходимите за защитата й стъпки.

Екатерина Велева, председател на Фондация П. У. Л. С., изтъкна, че жертвите на домашно насилие продължават да бъдат преследвани, понякога и с десетки години.

По статистически данни от насилие страда всяка четвърта българка. Насилието се мултиплицира ежедневно, обяви Велева. Тя обърна внимание и на друг проблем от родната реалност при такива случаи - в съда жертвата често се явява с насилника си, като пред него от страх е склонна да каже каквото той поиска. Да се изведе жертвата от насилника, децата да са в по-безопасна среда, настояват НПО-тата.

От Националната мрежа за децата пък обърнаха внимание на това, че едва в 1/3 от случаите на подаден сигнал за домашно насилие координационният мултидисциплинарен екип, който трябва да е свикан до 24 часа, изобщо се събира и подготвя мерки за закрила.

Според НПО-тата координационният механизъм трябва да се разшири в посока на случаите, в които детето е жертва на престъпление. Те апелират и за старт на национална кампания за нулева толерантност към насилието.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 91| 10663 |06.05.2015 Панагюрка отговаря за "робството": В темелите на всяка къща има кръв от Април-1876 . 1| 6045 |30.04.2015 Жена загина в рудник . 13| 4753 |22.04.2015 Зверство! Изнасилиха и убиха 74-годишна жена . 2| 4421 |16.04.2015 Ревнивец застреля жена си в Мало Крушево

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads