Реклама / Ads
4| 2322 |29.03.2024 НОВИНИ

Задържаха журналистка, заснела последното видео на Навални жив

.
Антонина Фаворская Източник: Radio Free Europe via X
Антонина Фаворская, журналистката, заснела последния видеоклип на руския опозиционен политик Алексей Навални преди смъртта му, е задържана от властите. Фаворская отразяваше съдебните процеси срещу Навални в продължение на няколко години, а организацията за свобода на медиите "Репортери без граници" съобщи в четвъртък, че тя е един от шестимата журналисти в страната, задържани този месец.
 

Руските власти задържаха Фаворская късно в сряда и я обвиниха, че е участвала в "екстремистка организация", като е публикувала в социалните мрежи на Фондацията за борба с корупцията на Навални, съобщи руската правозащитна група OVD-Info. Говорителката на Навални, Кира Ярмиш, заяви, че Фаворская не е публикувала нищо в платформите на фондацията и предположи, че руските власти са се насочили към нея, защото си е вършила работата като журналист. Навални почина в арктическа наказателна колония през февруари.

ОВД-Инфо съобщи, че Фаворская първоначално е била задържана на 17 март, след като положила цветя на гроба на Навални.

Тя е прекарала 10 дни в ареста, след като е била обвинена в неподчинение на полицията, но когато този период на задържане е приключил, властите отново са ѝ повдигнали обвинение и са ѝ наредили да се яви в петък в Басманния районен съд в Москва, посочва OVD-Info.

 

Тя е една от няколкото руски журналисти, които са станали обект на посегателство от страна на властите в рамките на мащабните репресии срещу инакомислието в Русия.

 

Новината идва на фона на продължаващите репресии срещу журналисти в страната. Те зачестиха след началото на войната на Русия в Украйна, като редица независими и опозиционни медии в Русия бяха забранени.

 

Рано в четвъртък са били арестувани още двама журналисти - репортерите Екатерина Аникиевич от SOTAvision и Константин Джаров от RusNews. Те са задържани, докато отразяват обиските в дома на Фаворская.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2301 |29.03.2024 Потрес! Мъж кара в насрещното на магистрала "Струма" със 120 км/ч . 12| 2462 |29.03.2024 ГЕРБ се страхува от анкетна комисия за Турски поток . 1| 2286 |29.03.2024 Радев за избора на премиер: Опциите са изключително стеснени . 10| 2358 |29.03.2024 Тошко Йорданов: Всички мераклии за премиер май са на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads