Реклама / Ads
1| 5384 |21.08.2015 АКТУАЛНО

България на опашката в борбата с трансграничната корупция

.
България е сред 20-те държави, които правят малко или почти не прилагат Конвенцията за борба с подкупването на чуждестранни длъжностни лица в международните търговски сделки. Това сочат данните от доклад на асоциация "Прозрачност без граници" за 2015 г., който бе обявен вчера в централата на организацията в Берлин.
 

 В групата на България са още Япония, Русия, Испания, Белгия, Мексико, Бразилия, Ирландия, Полша, Турция, Дания, Чехия, Люксембург, Аржентина, Чили, Израел, Словакия, Колумбия, Словения и Естония. Тези 20 държави генерират 20.5% от световния износ.

 

Препоръки към България са да подсили капацитета на институциите в съдебната система и да подобри сътрудничеството между различните агенции. Трябва да се подобри също обучението на разследващите и прокурорите в сферата на трансграничната корупция. "Прозрачност без граници" очаква приемане и прилагане на законите, свързани с мерки срещу подкупването на чуждестранни длъжностни лица, които отлежават в парламента. Освен това държавата ни трябва да изработи система от санкции за компаниите, чиито дъщерни или смесени дружества с централи извън страната предлагат рушвети на чуждестранни длъжностни лица. Организацията препоръчва и регулации, които да защитават хората, изобличаващи случаи на корупция, пише "Сега".

 

Докладът на "Прозрачност без граници" се приема за независима оценка на прилагането на Конвенцията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Тя е подписана само от 41 държави, но те правят около две трети от световния износ и близо 90% от общите директни чуждестранни инвестиции. Документът предвижда активно преследване на компании и фирми, които подкупват чуждестранни длъжностни лица. "Бездействието на тези държави е нарушение на задълженията им по силата на конвенцията", пише в текста. И се подчертава, че трансграничната корупция има огромни отрицателни последици за населението в засегнатите страни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7046 |18.08.2015 Германски инвеститори критикуват България . 19| 12169 |07.08.2015 Гамизов: Бунтът във Варна- сигнал за бунт в България . 0| 6135 |23.07.2015 Омански фонд търси правата си срещу България заради банков колапс . 0| 11649 |10.07.2015 Мисис България скочи срещу Николета, Валери, Алисия и Кучкова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads