Реклама / Ads
1| 7283 |19.07.2017 АКТУАЛНО

Българите на работа в Гърция-постигната мечта или просто оцеляване

.
За някои българи Гърция е мечтан курорт – с обилни слънчеви дни, романтични плажове, изкусителна средиземноморска кухня и оживени таверни. Казват дори, че почивката в южната ни съседка им излиза по-евтино, отколкото на нашето Черноморие.
 
И палят колата и потеглят на юг – колко му е да стигнеш до комшиите. Пътуваш по-малко, отколкото до Бургас, да речем. За други наши сънародници обаче това е страната, където си вадят хляба. С пот на чело. Не заради жегите, а заради усилията и блъскането без почивка. За някое евро повече.

Във „Фейсбук“ българката Валентина Кирилова, която работи в Гърция, споделя как срещнала тези дни в автобуса едни нашенки – камериери в хотел. Едната от тях вечер работела допълнително и в таверна. Без почивен ден. Защо се е заела с две работи!? Ами защото, както споделила, заплатата й като камериерка е 500 евро. Наемът за квартирата – 150 евро, като с тока и водата стига до 200 евро. Още 100 евро отивали за цигари. Оставали й 200 за храна и всички останали нужди! „Не стигат!“ – оплакала се тя, пише сайтът "Десант".

За семейните е по-лесно – делят си разходите, допълнила жената. Българките, женени за гърци или с гръцки приятели, също били по-облекчени. Вариант било и двама човека да наемат една обща квартира. Но за мъже нямало работа, както едно време лесно се намирала в строителството.

През зимата българките в Гърция масово се грижат за възрастни и болни хора или чистят къщите на по-заможни гърци и чужденци. А през лятото са камериерки или сервитьорки в таверни и ресторанти. Обикновено всяка година ги наемат на едно и също място. Затова и „новите“ трудно си намират място под слънцето. А и се иска владеене на гръцки език.

Приятелят на българката нямал постоянна работа през първата година. Викали го тук и там за кратко за дребни ремонти, като помощник на някой майстор или в селското стопанство. Накрая го наели в една мандра, в която мнозина преди него не издържали на натоварването. Там се работи без почивен ден – по 12 часа! Вярно – за 1000 евро месечна заплата. 250 от тях отиват за осигуровки, 100 евро му е бензина за мотора до местоработата. 150 евро плаща за наема. Остават 500 евро!

Та пита се в задачката – заслужава ли си гурбетът?! За няколоко гроша в повече, отколкото ще изкараш в родината!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 9419 |07.04.2017 Куриоз! Шефът на КОНПИ тотално се оплете за резултатите от работата си . 0| 6118 |11.09.2016 Илияна Йотова: Никой няма монопол върху българите . 0| 5512 |18.07.2016 Проучване на ”Тренд”: Терористичните атентати, радикалният ислям и бежанците- големите заплахи за българите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads