Реклама / Ads
0| 7172 |15.07.2017 АКТУАЛНО

Горещниците тази година – хлад и градушки

.
Източник: БГНЕС
15, 16 и 17 юли имат специално място в народния календар – през тези три дни почитаме светите мъченици Кирик и Юлита, Атиноген и Марина, загинали за Христовата вяра. Смятат се за най-горещите дни през годината, а обичаите свързани с тях се наричат Чурлига, Пърлига и Огнена Марина.
 

Тази година обаче горещниците изобщо няма да са горещи. На 15 юли захлаждането ще продължи, като в следобедните часове в Западна България ще превали и прегърми, а на 16 юли – неделя, ще вали над цялата страна, като ще има и бури и градушки на места. Температурите значително ще се понижат и ще бъдат между 18 и 23 градуса. В понеделник – 17 юли, все още ще бъде хладно.
Температурите ще продължат да се понижаватМаксималните ще бъдат предимно между 27° и 32°, в София – около 27°

Горещниците са свързани със строго спазвани забрани за полска и домашна работа - не се ходи на нива и не се жъне, вършее, коси и копае, не се возят снопите и не се впряга кола, не се пере, не се мие, не се меси и пече хляб, не се готви, не се преде, тъче и шие.

Нарушаването на тези забрани се смята като причина за пожари и запалване на реколтата, дома или лош късмет. Така, в разгара на лятото, земеделците отпочиват от тежкия труд и гадаят за времето през зимните януари, февруари и март.

Пече ли силно слънце през трите горещника - топли, без сняг и виелици ще бъдат и зимните януарско-мартенски дни. Според поверието, ако човек се изкъпе в топли минерални извори през тези дни, ще бъде здрав през цялата година.

Астрономическите горещници се отбелязват на 28, 29 и 30 юли.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5845 |06.07.2017 Бойко Рангелов: Цяла година ще има земетресения в Македония . 2| 5852 |05.07.2017 Валентин Радев пак увърта за заплатите на полицаите, ще ги мисли догодина . 0| 5064 |04.07.2017 Една година отлагат делото за атентата в ”Сарафово”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads