Реклама / Ads
31| 9556 |10.03.2024 АКТУАЛНО

Кралят е осветен от свитата си: ЦРУ следи Путин чрез програмата „Локомотив“

.
Путин вече не говори по мобилен, но...
ЦРУ проследява местоположението на терористи и държавни глави, използвайки цифровия отпечатък на смартфоните на техните шофьори, охранители и сътрудници. Руският президент Владимир Путин е наблюдаван чрез програмата „Локомотив“, съобщава информационната агенция RBC.
 

В статията се казва, че системата PlanetRisk проследява мобилните телефони и компютри на шофьори, служители по сигурността, асистенти и други членове на „поддържащия персонал“ от кръга на руския президент Владимир Путин.

 

Самият Путин заяви през 2021 г., че няма и не ползва мобилен телефон.

 

Неговият прессекретар Дмитрий Песков изрази учудване, защото не знаел нищо за способите описани от американското издание Wired.

Той заяви, че руските разузнавателни служби правят всичко необходимо, за да осигурят сигурността на президента, и също така призова „да се знае, че всеки смартфон с каквато и да е операционна система е абсолютно прозрачен за наблюдение, следене и така нататък“, цитират Песков от ТАСС. Американците обаче са получавали важните данни от телефони „в близко до реално време“, понякога с разлика от 15–30 минути.

 

Американската компания PlanetRisk, която е тясно свързана с американските разузнавателни структури, е разработила програма, която позволява да се проследява местоположението на хора, включително световни лидери, използвайки данни от техните мобилни телефони, или телефоните на техните сътрудници.

Журналистът Байрън Тау дори написа книга „Средства за контрол“, която беше публикувана на 27 февруари 2024 г. Работата по услугата започва, след като ИТ специалистът Майк Йегли се присъединява към PlanetRisk през 2016 г.

Той изнесе няколко презентации, включително пред офицери от разузнаването, където говори за това какви данни за собствениците на смартфони се събират от програми, инсталирани в тях, включително приложения за запознанства, и до какво могат да получат достъп неоторизирани лица. Това може да стане дори чрез на пръв поглед невинна реклама.Програмата за проследяване е наречена Locomotive (съчетание от думите „локация“ и „мотив“). Наименованието било измислено от 10-годишната дъщеря на Йегли.

 

Създаването на програмата струвало 600 хиляди долара, а те били осигурени от Пентагона.Според Wired първоначално Locomotive е бил използван за наблюдение на ситуацията в Сирия, включително се проследявали бойците на Ислямска държава и техните опити да вербуват нови членове.

 

С течение на времето разработката е усъвършенствана и вече позволява да се следи движенията на държавни лидери и хората от тяхното обкръжение.

Впоследствие Йегли напусна PlanetRisk. Той обаче продължава да работи по усъвършенстването на „Локомотив“, за се използва от Съвместното командване за специални операции на САЩ, елитно звено от специални сили, което се бори с международния тероризъм.

 

Неговите служители преди време ликвидираха основателя на Ал Кайда Осама бин Ладен.„Локомотив“ вече се нарича и VISR (виртуално разузнаване, наблюдение, следене).

 

Програмата се използва активно от американското разузнаване. Разузнавателните служби в други страни също имат достъп до тези данни чрез подобни програми, например от израелските компании Insanet, Patternz и Rayzone. Съществуват съмнения, че израелската супер секретна служба известна като Поделение 82 00, също следи какво се случва в Кремъл. Това става много вероятно след като властта в Москва открито подкрепи терористичната организация Хамас, която нападна вероломно Израел.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 3186 |09.03.2024 Кирил Петков: Отиваме към преговорите с темата за промени в службите, 30 години тези хора определят дневния ред . 18| 12304 |08.03.2024 Петко Петков: Мейлите за "Турски поток" споменават директно Теменужка Петкова, Борисов, близки до Радев бизнесмени . 10| 9216 |07.03.2024 Ивайло Мирчев: 12 мита за ветрогенераторите в Черно море . 12| 4726 |06.03.2024 Асен Генов: Борисов гневен, австрийската посестрима на ГЕРБ потвърди, че няма да ни пусне в Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads