Реклама / Ads
7| 17319 |14.06.2017 АКТУАЛНО

Октай пред Фрог: Срещата между Борисов и Ердоган беше любовна, но бебе няма да има

.
Осман Октай
Турция се намира в сложна ситуация с всички световни сили-САЩ, Русия, Брюксел и съседите си. На срещата между Турция и България имаше демонстрация и двете държави взаимно се възползваха от своите слабости. Това беше флирт, любовна среща без резултат. Бебе няма да се роди. Трябва да се види, обаче кой кого използва.
 

Това каза пред Фрог нюз бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай. След опита за военен преврат и референдума, който скова държавата от страх, Турция реално прекъсна всички нормални взаимоотношения. Анкара запази донякъде само връзките си с Москва. Турската страна се възползва от нашата слабост, заради присъствието на крайни националисти в управлението на страната ни. Тяхната цел е една-да използват България, за да увеличат влиянието си на Балканите. Турция не само е в политическа изолация. Бизнесът също е в криза. След тази среща турските фирми ще се опитат през нас да настъпят в Европа. Интересно ми е как ще реагират на това патриотите. Спомняте си какъв вой нададоха, когато се разбра, че летището може да бъде дадено на концесия от турска компания.

 

Смешно е да говорим за посредническа мисия на Бойко Борисов между Анкара и Брюксел. Твърде сложни са взаимоотношенията между отделните държави в самия ЕС. Много натовски офицери на Анкара останаха в различни държани и това роди огромно напрежение. За това посредничеството е голяма лъжица за България. Темата за бежанците трудно може да се използва. Едва ли  е по силите на България да възпира агресивната употреба на тези бежанци в рекета на Ердоган срещу Брюксел. Анкара направи всичко възможно да покаже на Европа, че България, като лоялен член на ЕС и НАТО, по-скоро приема всичко, което се случва в Турция, включително и едноличното управление на Ердоган. В случая Борисов рискува да „настъпи” партньорството с Европа. Флиртът ни с Турция може да ни навреди. Всяко заиграване с управлението на Ердоган, може да предизвика напрежение между България и съюзническите държави. Страната ни, както към Анкара, така и към Москва, трябва да бъде в синхрон с позицията на Европа.

 

Няма как Борисов да постигне успех и да подкрепи преговорите за членство на Турция в ЕС, след като Анкара отказва да изпълни ключови условия не само за човешките права, но и по отношение на антитерористичните закони. В Турция продължава да се обсъжда темата за смъртното наказание. Преговорите за членство на Турция са в замръзнала точка и няма сила, която може да ги размрази. Убеден съм, че Борисов няма тези способности.

В случая си надскачаме боя. Борисов имаше нужда да си укрепи властта и да заглуши гласа на опозицията и хората, които са настроени срещу формулата на управление в България. Опитва с тези срещи да успокои и мюсюлманското малцинство. Репликата на Борисов, че видите ли, бил се скарал на Валери Симеонов за поведението му и той нямало повече да прави така, е достойна за детската градина. Това са много лековати обяснения. На България тежат и други събития, свързани с връщането на политическите бежанци. Помните, че Гърция отказа да предаде пилотите на Турция. При нас, обаче бяха потъпкани изконни човешки права. Бяха погазени и съдебни решения. Оказва се, че една лоялна европейска държава-член на НАТО, каквато е България,  не изпълнява европейските принципи и правилата на ООН.

 

Ердоган не е преглътнал присъствието на патриотите в управлението на България. Той просто се възползва от това. Много показателно за слабостите на двете страни беше състава на делегациите. В тази на Борисов нямаше патриоти. В турската делегация пък отсъстваше посланика. Така, както имаше тишина около посещението на Борисов във Франция и Германия, така сега за визитата в Турция, е  обратното. Сега управляващите се опитват да покажат, че Борисов може да стане човекът, който ще усмири Ердоган. Е, няма да стане.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8343 |14.06.2017 Първо във Фрог: ГДБОП купува луксозни коли за 1 млн. лв. . 11| 11500 |14.06.2017 М. Радева за Фрог: Мажоритарният вот ще изхвърли мутрите от властта . 2| 6963 |14.06.2017 Марешки: Борисов си играе на пиар със Сидеров и Симеонов за можоритарния вот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads