Реклама / Ads
10| 12479 |26.07.2017 АКТУАЛНО

САЩ смъмриха Борисов и той дръпна тъпите промени в ЗСВ

.
Борисов посреща посланик Рубин в МС Източник: БГНЕС
ГЕРБ оттегля промените в Закона за съдебната власт, които предвиждаха ограничаване на външното финансиране на магистратските организации. Изненадващият обрат се случва часове след като цялата медийна истерия на Пеевски (и на Борисов) избълва змии и гущери срещу фондация „Америка за България”.
 
В парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви решението да не се приемат мракобесните промени а ла Путин срещу външна подкрепа за неправителствени организации на съдиите.

Час по-рано се е провела срещу в МС между премиера Борисов и посланика на САЩ Ерик Рубин. Пред журналисти г-н Рубин и заявил, че неговата страна подкрепя стоплянето на отношенията между София и Скопие и договора между двете страни.

 

Не е споменал за втората тема на разговора – агресивния тон срещу „Америка за България”. От източници в МС обаче Фрог нюз научи, че Борисов се е оправдавал, че няма нищо общо с нападките срещу фондацията, нито срещу съдиите.

 

"Не е удачно законодателната промяна да бъде приета в правната комисия след това и в зала. Затова ще оттеглим тези текстове, заяви Цветанов в парламента. - Ние категорично заявяваме, че сме за прозрачност в начина на финансиране, но не и за ограничаване на всички тези проекти."


По този начин Цветанов за секунди отхвърли подкрепяните довчера твърдения на Данаил Кирилов (кандидат за мястото на Борисов...), че промеинте са нужни и справедливи. Самият Кирилов твърдеше, че има пълен консенсус в ГЕРБ за съмнителните промени.

 

Предложението на управляващите бе остро критикувано от Съюза на съдиите в България, Съюза на адвокатите и други магистратски организации, както и от Европейския съюз на съдиите. Несъгласие изразиха и неправителствени организации от други сектори, които заподозряха атака срещу гражданските сдружения въобще.

 

Цветан Цветанов, известен както и неговия патрон, с бързата промяна на мнението – според конюктурата – защити по матросовски новата позиция: „Категорично заявяваме, че трябва да спрат спекулациите за дейността на фондация "Америка за България". Парите, които са осигурени от нея за неправителствения сектор през последните години, са 170 млн. лева, като само за образование са 105 млн. лв.".

 

Все още в закона остава предложението членовете на ВСС да могат да се местят в съдебната система без конкурс след края на мандата им - т.нар. кариерен бонус.

 

Шестимата от ВСС - Юлия Ковачева, Соня Найденова, Юлиана Колева, Камен Иванов, Калин Калпакчиев, Галина Карагьозов се обявиха против поправката. Това по същество дава възможност да се заобиколи конкурсното начало и представлява привилегия, каквато не е предоставена на останалите магистрати, търдят шестимата. 


Малък коментар: Допреди часове Борисов, Цветанов, Данаил Кирилов и компания громяха съдиите, че прокарвали чуждо влияние, заради плащания на фондации на техни съсловни организации. Това било предателство, непатриотично, заплаха за националната сигурност и прочие дивотии. Пеевските медии изляха тонове помия върху всички, които се обявиха срещу фашистката промяна в Закона за съдебната власт. По този начин Борисов се опита да направи още една крачка към режима на диктатура, който той, Цацаров и Пеевски налагат от няколко години.


Наложи се да се намеси американският посланик, който разбира се изразява решение на своето правителство, за да бъде спрян антидемократичния напън на властниците, прокуратурата и олигархичната върхушка около ГЕРБ. Изводът е, че ако не си вдигнем задниците, за да свалим антинародния режим, ще трябва да чакаме това да направи някой отвън. Все чакаме...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5078 |26.07.2017 Полиция в Борисовата градина заради побоите . 0| 5392 |25.07.2017 След срещата в СДВР: Променят охраната в района около Борисовата градина . 0| 5446 |25.07.2017 Все още издирват мъжете, които пребиха две жени в Борисовата градина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads