Реклама / Ads
34| 44179 |05.08.2017 АКТУАЛНО

Цацаров тича спешно при Борисов, звънят на US-посланика

.
Лошо, г-н Борисов, много лошо... Източник: БГНЕС
Шок и ужас в управлението и прокуратурата след новината, че банкера Цветан Василев е потърсил справедливо развитие на скандала „КТБ” в САЩ. Той е поискал да се задейства закона „Магнитски”, който санкционира преследвачи на лица, свидетелствали и предоставили данни и доказателства за коруция във властта и магистратурата.
 
Главният прокурор Сотир Цацаров светкавично се изнесъл в посока Евксиноград (по непотвърдени данни от служители на НСО), където го очаквал премиерът Бойко Борисов. И двамата били силно разтревожени от развитието на събитията в САЩ и все по-очевидния крах на държавното обвинение по делото „КТБ”. Това съобщиха за Фрог нюз източници от кръга на Борисов.

Няколко папки с документи, доказващи преднамерения фалит на КТБ се намирали в посолството на САЩ в София и в Държавния департамент на САЩ. Сред тях са сведения за милиони с неясен произход в банкови сметки на Бойко Борисов и Делян Пеевски в чужди банки. Включително в ОАЕ, Катар и Дубай. Там е и хронологията на удара срещу КТБ – публикации в пеевските медии, повдигане на обвинения за заговор за убийство на Делян Пеевски, оказали се фалшиви, нахлуването на полиция и прокурори в офиси на фирми, свързани с банката, съучастие на политици в планиране унищожаването на банката, участие на същите лица в разграбване на активите на КТБ, контрабанда на цигари, финансиране на терористични групировки (по сведения на турските, британските и амерканските тайни служби) и пр.

 

Борисов и Цацаров искат спешна среща с посланик Ерик Рубин, на която да се разграничат от олигарха Пеевски и да се закълнат, че нямат нищо общо с бизнеса му.

 

Цацаров искал да обясни също, че не е действал преднамерено срещу КТБ и не в сговор с Пеевски, макар фактите да сочат тъкмо обратното. Цацаров трябвало да измислии също някакво логично оправдание защо Пеевски, например, не фигурира в Обвинителния акт, с който прокуратурата толкова се гордееше допреди дни.

 

Ако разговорът с посланика не даде желания резултат Борисов и Цацаов щели да се обърнат към Държавния департамент и дори към администрацията на президента Доналд Тръмп. Те вече разпоредили да се опишат реформте в съдебната система, които щели да предприемат, как щели да се борят с корупцията и пр. Обяснителната записка щяла да бъде изпратена в САЩ още в понеделник. В нея се описвало също какъв злодей е Цветан Василев и че е успял да заблуди някои американски институции и  високопоставени лица, които наивно са приели обясненията му за скандала „КТБ”.

 

Припомняме на премиера Борисов и главния прокурор Цацаров някои детайли около отношенията на техния общ приятел Пеевски с КТБ.

 

Около половин милиард са кредитите на фирми и лица, свързани с ДПС в Корпоративна търговска банка. Поне са били толкова до момента, когато кръгът #Кой реши да унищожи КТБ с всички средства, включително с помощта на държавата и нейните институции - прокуратура, МВР, служби, Министерство на финансите, БНБ, следствие и пр.

 

Това сочат данни от кредитния портфейл на институцията.

500 000 000 лева!

 

Фирма "Водстрой 98" АД ползва кредити за около 35 млн лв и банкови гаранции над 50 млн лв. Кредитите и гаранциите са за осъществяване на инфраструктурни проекти. Единият от кредитите е за приватизацията на "Промишлено строителство холдинг" ЕАД. На 13.08.2014 "Водстрой 98" АД получава кредит от Българска банка за развитие и с него рефинансира всичките си кредити от КТБ. Като обезпечение към ББР "Водстрой 98" АД учредява залог върху търговското си предприятие. През ноември 2014 г. "Водстрой" АД продава акциите си от капитала на "Промишлено строителство холдинг" ЕАД на трето лице. Това е основният актив на "Водстрой 98" АД. Въпросът е: От ББР знаят ли, че "Водстрой 98" АД си е продала асновния актив - "Промишлено строителство холдинг" АД. И ако знаят, защо допускат подобно нещо? А ако не знаят, не е ли това измама и грубо нарушение на закона?

 

На 5 октомври 2014 г. в. "Капитал" пише: "Строителната компания "Водстрой 98", която се свързва с Делян Пеевски и ДПС, продава дъщерното си дружество "Промишлено строителство холдинг". Сделката е на финала, като се чака само разрешение за концентрация от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Купувач е бургаското дружество "Строй инвест", чийто собственик Ивайло Николов има бизнес в областта на външната реклама и никакъв опит в строителството до момента.


Страните по сделката отказват коментар за условията по нея, но не е изключено тя да е част от конфликта между Делян Пеевски и мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. "Промишлено строителство холдинг" бе приватизирано през 2011 г. с кредит от банката и основните му задължения все още са към нея, докато "Водстрой 98" вече избяга от КТБ чрез рефинансиране от държавната Българска банка за развитие. Същото направи и контролираният от Пеевски "Булгартабак холдинг", но там кредити бяха взети и от други институции.


Въпреки името си бургаското дружество "Строй инвест" не развива строителна дейност, а според информацията до КЗК дейността му е в сферата на консултантските услуги (в искането за концентрация дружеството изрично бе забранило да се разкриват данни за него, но впоследствие потвърди за сделката). "Строй инвест" има символични активи и приходи. За предходната година е получило от продажба на услуги 52 хил. лв. и е реализирало печалба от 31 хил. лв. Година по-рано не е отчетена дейност"
.

 

"Промишлено строителство холдинг" ЕАД става клиент на КТБ след приватизацията. Ползва кредити за малко над 30 млн лв. Дружеството сключва цесия през м. октомври 2014 г. с Първа инвестиционна банка и прави т.нар. прихващане. По този начин изчиства почти целия си дълг към КТБ, но го дължи на ПИБ. Дружеството е основен участник в проекта Южен поток. То е едн о акционерите на "Газ проект юг" АД, което пък е част от консорциума "Стройтрансгаз" заедно с руското "Центргаз" АД.

 

"Вили вист" ЕАД. Ползва кредит от КТБ в размер на 10 млн лв. за придобиване на акции от капитала на "Трансстрой Бургас" АД. Това дружество се свързва с името на депутата от ДПС Йордан Цонев. Дали е така или са слухове, трябва прокуратурата да установи, ако се заеме с разследване на извършените цесии, както горещо препоръчва и настоява премиерът Бойко Борисов. Защото дружеството сключва цесия през м. октомври 2014 г. с друга банка и прави прихващане. По този начин изчиства почти целия дълг към банката и го дължи на новата институция. Кредитът е направен предсрочно изискуем от КТБ на 20.06.2014 г. поради просрочване на дълга (необслужване).

 

Фирма "ЗАИР 2009" ЕООД. Неин собтвеник е Зара Петрова, от която депутатът от ДПС Делян Пеевски има дъщеря. Фирмата взима кредит за магазин за дрехи на бул. "България" в София. Кредитът е погасен изцяло през м. ноември 2014 г. от "Балканска медийна компания" ЕАД, на която едноличен собственик е майката на Пеевски - Ирена Кръстева.

 

"ТАБАК МАРКЕТ". Дружеството ползва кредити за над 35 млн лв за проекта "ЛАФКА". Дружеството сключва цесия м. октомври 2014 г. с ПИБ и прави прихващане. Така изчиства целия дълг към КТБ, прехвърляйки го в ПИБ.

 

Какво е общoто между „Табак Маркет“, „Дрослиан България“, „Сиболе България“ и „Промишлено строителство холдинг“?

 

Ето какво пише на 17 ноември 2014 г. изданието clubz: "Какво е общoто между „Табак Маркет“, „Дрослиан България“, „Сиболе България“ и „Промишлено строителство холдинг“? Общото е, че освен че са под скрития контрол на Делян Пеевски, фирмите са с просрочени и предсрочно изискуеми кредити от Корпоративна търговска банка. Но отскоро „Табак Маркет“, „Дрослиан България“, „Сиболе България“ и „Промишлено строителство холдинг“ имат още нещо общо – всички те вкупом се договарят да цедират тези просрочени кредити в КТБ с друга банка - ПИБ. Забележете, те не прибягват до рефинансиране, както „Хермес Солар“ на Ахмед Доган. Четирите компании от империята на Пеевски се възползват от погиващо след фалита на КТБ вземане на ПИБ в банката. Само от цесията на Пеевски директната загуба за Фонда за гарантиране на влоговете, който ще трябва да осребрява активите на КТБ, е за над 100 млн. лв. Една от най-мащабните цесии, разиграли се в КТБ, е за дълга на „Табак Маркет“. Компанията е едноличен собственик на „Табак Трафик“, чрез която оперира веригата киоски LAFKA.


Собствениците на LAFKA са имали задължение от 34.4 млн. лв. То обаче е покрито от сделка с ПИБ. Спасената с държавни средстава банка е продала свое вземане по казуса „Еър Пропърти Дивелопмънт“. Според два независими източника това дружество в несъстоятелност е имало сметка с над 103 млн. лв. в КТБ".


"Благоевград БТ" АД. Ползва кредит за 28 млн лв. В началото на 2014 г. тези милиони са рефинансирани от други банки.

 

На 18 юни 2014 г. Дойче веле пише: "Някога партньори, днес банкерът Цветан Василев и депутатът от ДПС Делян Пеевски са в конфликт и в процес на „подялба“ на активите, към които съвместно са имали отношение. Според mediapool.bg в основата на спора стоят около 100 милиона лева, за които КТБ смята, че ѝ принадлежат. На пресконференция в началото на седмицата от КТБ заявиха, че навремето са отпуснали кредит за над 25 милиона лева на дружеството „Булгартабак холдинг“, с което се свързва Делян Пеевски. Преди месец обаче длъжникът е спрял да си изплаща кредита. Пак според КТБ банката трябва да получи още около 80 милиона лева от печалбата на „Булгартабак“ за миналата година, тъй като КТБ държи 6 на сто от акциите на компанията. Банката не получила въпросните пари, защото мажоритарният собственик решил да не се изплащат дивиденти".

 

И това е само част от фактологията.

 

Американският сенатор Бенджамин Кардин, който е един от вносителите на Закона „Магниитски” (някои дори го наричат „Закон Магнитски-Кардин”) заявява през 2012 г.: „Няма да позволим на тези хора да ползват плодовете на корупцията! Няма да ги пуснем в САЩ, нито в банките, за да теглят мръсните пари, които са натрупали там! Ще ги спрем!

 

Именно тези думи плашат най-много участниците в планирания фалит на КТБ  и последвалото разграбване на активите й.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 24973 |04.08.2017 US-прокурори и Сената ще изслушат Василев, Цацаров отказва . 1| 4966 |02.08.2017 Президентът зове за спешно изпълняване на условията от Договора . 0| 5092 |02.08.2017 Груевски информирал Борисов, че ВМРО-ДПМНЕ е против Договора за добросъседство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads