Реклама / Ads
0| 10922 |19.03.2022 АКТУАЛНО

Войната, ден 24: Украйна загуби достъп до Азовско море. Продължават бомбардировките на големи градове

.
Продължават бомбардировките на населени места от руската армия. В голяма част от бойните действия през последните дни Кремъл се придържа към позната от предишни войни тактика за сломяване на бойния дух на украинската армия чрез атаки по граждански цели и множество цивилни жертви. Украинското министерство на отбраната съобщи , че въоръжените сили на страната ”временно” са загубили достъп до Азовско море на фона на стягането на руската примка окото важното пристанище Мариупол.
 

Кремъл досега не е успял да достигне първоначално заложените задачи във войната с Украйна. Причините са две: проблеми, създадени от самата Русия в руските войски, и неочакваният мащаб на украинската съпротива. Това каза началникът на разузнаването на отбраната на Обединеното кралство (CDI), генерал-лейтенант сър Джим Хокенхъл, цитиран от NBC.

 

Според експерта руските военни стратези са променили стратегията на войната и сега следват „стратегия на изтощение“, която включва „безразсъдното и безразборно използване на огнева мощ“. „Това ще доведе до увеличаване на цивилните жертви, унищожаване на украинската инфраструктура и засилване на хуманитарната криза“, отбелязва той.

 

Сериозна част от войната, казва експертът, е и ходът на руския президент Владимир Путин да засили контрола си над руските медии: „Кремъл се опитва да контролира разказа, да скрие оперативните проблеми и да замаже големия брой руски жертви“, допълни Хокенхъл.

 

"Окупаторите постигнаха частичен успех в Донецкия оперативен район и временно лишиха Украйна от достъп до Азовско море", се казва в съобщение на украинското военно министерство.

 

Близо 14 хиляди души са успели да се евакуират от обсадения от руските сили украински град Мариупол. Според сведенията на руската страна, напусналите града са почти 57 000 души.


Украинската информационна агенция Униан от своя посочва, че защитниците на града водят улични битки и нямат намерение да капитулират. Според градския съвет руските сили хвърлят над града средно 50-100 авиобомби дневно.

 

Повече от 350 хиляди жители на Мариупол продължават да се крият в бомбоубежища, добавя Униан.

 

Мариупол заема стратегическо място на брега на Азовско море и е цел на руската инвазия още от началото й на 24 февруари.

 

Градът се намира на пътя между анексирания от Русия Кримски полуостров на запад и Донецка област на изток, която частично се контролира от проруските сепаратисти. Още на 1 март Русия обяви, че е отрязала достъпа на украинските въоръжени сили до Азовско море

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8857 |16.03.2022 Ройтерс: Украйна започна контранастъпление срещу руските сили в няколко направления . 0| 6537 |15.03.2022 Войната в Украйна, ден 20: Силни експлозии в центъра на Киев, руската офанзива е в застой . 0| 17923 |14.03.2022 Кой е гуруто, който влияе на Путин? Роден е в Украйна, мрази Ленин, величае Сталин . 0| 7910 |13.03.2022 Надежда Йорданова: ЕС безпрецедентно активира директивата за временна защита за бежанците от Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads