Реклама / Ads
5| 4108 |02.03.2024 МИНАЛО

95 години от рождението на Георги Марков: "Живите затварят очите на мъртвите, а мъртвите отварят очите на живите“

.
Георги Марков
95 г. след рождението на Георги Марков истините, които той ни завеща продължават да бъдат валидни: "Живите затварят очите на мъртвите, а мъртвите отварят очите на живите“.
 

Писателя Георги Марков навърши 95 години. За тежестта на свободата и кървавия път към истината ще научим от неговия братовчед – Любен Марков. С него ни среща Станчо Станчев.

 

В годините на социализма, когато властта налага представата за истина, когато свободата е контролирана, когато думите са оръжие, Георги Марков става жертва на собствената си страна заради словото, което не може да премълчи.

 

Писателят е роден на 1 март 1929 г., дипломира се като инженер-химик, но животът му минава в писане на сценарии, постановки, есета, статии. Остава в историята с богато творчество, талантливо перо и печалната си съдба на дисидент във Великобритания.

Любен Марков е журналист, братовчед на Георги Марков и пази наследството на писателя. "Аз износвах неговите дрехи като тийнейджър, бяха такива гладни години“, спомня си журналистът с разказ пред bTV.

 

Първите творчески успехи на Георги Марков се появяват през 50-те години на XX век, романът му "Мъже“ печели наградата на Съюза на българските писатели, дори е сценарист на сериала "На всеки километър“.

 

"Георги е човек, който винаги – и преди да замине, се поставя в положение да бъде търсен, да бъде необходим, в известна степен той е употребен. Но по този начин си беше извоювал свободата да може да пътува“, казва Любен Марков.

 

"Хич не ме блазни мисълта, че един ден по улиците щяло да потече материално благоденствие и че във всеки дом щяло да има цветна телевизия, когато животът е обезцветен дори по отношение на кръвното си съдържание“. (Из "Есе за унижението", Георги Марков)

По-голямата част от творчеството на Георги Марков бива заклеймявано като "идеологически некоректно“ и "антиобществено“ заради критиката му към социалистическото общество. На 15 юни 1969 г. писателят решава да напусне България. Бяга във Великобритания, където започва работа в редакциите на Би Би Си (BBC), Дойче веле и Свободна Европа, там създава и своето семейство.

 

"Георги има много точно определение защо остана на Запад. Борбата или животът в България беше такъв, че в един момент, за да оцелееш, трябва да приличаш на тези, с които се бориш“, коментира неговият братовчед.

 

На 7 септември 1978 г. след сблъсък със случаен минувач в Лондон, Георги Марков усеща странно убождане. В следващите няколко дни състоянието му се влошава. На сутринта на 11 септември умира. За убиец се сочи италианецът Франческо Гулино.

 

Любен Марков събира всички изследвания, показания и факти около убийството. Данните насочват за поръчител българските тайни служби.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4150 |20.02.2024 Евгений Кънев: Гледам снимката на делегацията от наши копейки в Москва. И си мисля - на какво падение е способен човек . 2| 6182 |14.01.2024 Почитаме Света равноапостолна Нина . 0| 7576 |23.12.2023 Почитаме Св. Наум, имен ден имат Бисер, Бисера, Бисерка, Бистра, Наум . 0| 8101 |08.11.2023 Честваме Архангелов ден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads