Реклама / Ads
0| 8306 |18.07.2017 МИНАЛО

БККС поръчва за Илинден: От общо минало към общо европейско бъдеще!

.
Тази година се навършват 114 години от славното Илинденско-Преображенско въстание - символ на борбата за свобода на българското население от Македония, Одринска Тракия и Беломорието, които по силата на Берлинския договор от 1878 г. остават под робство в Османската империя.
 

По този повод, и тази година вече девети път Българския културен клуб - Скопие (БККС) организира народен събор за тържествено отбелязване на тази светла дата от общата история на Република Македония и Република България. Събитието ще се проведе на 22 юли 2017 г. (събота), от 17:30 часа по местно време, в Смилево, Република Македония. Като част от програмата, пред паметника на Даме Груев в Смилево ще бъдат прочетени поздравителни писма, проведени празнични слова и ще бъдат положени венци и цветя.

БККС кани гражданите на Република Македония и Република България, своите членове и симпатизанти и всички заинтересовани да участват в съвместното честване, за да покажем заедно, че днешните поколения, които се чувстваме потомци на смелите илинденци и преображенци, не сме забравили и никога няма да забравяме саможертвата на нашите деди, които са дали живота си в борбата за народна свобода срещу кървавия отомански деспотизъм.
Нека същевременно това събитие е една от първите стъпки за практическо изпълнение на договора за добросъседски отношения между Република Македония и Република България, който с радост и надежда очакваме да бъде подписан на 2 август тази година.

Но и да им кажем и не на всички, които работят срещу тази благородна кауза!  Революционерите от истинското ВМОРО бяха за европейския път и европейските ценности срещу диктатурата и деспотизма от какъвто и да е вид.
Нашата обща история трябва да ни обединява и от двете страни на Осогово - както са били обединени и нашите деди от поробените Македония и Одринска Тракия в техните усилия за свобода, национална независимост и европейски просперитет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5580 |29.09.2016 Шимон Перес и уроците от миналото му . 3| 5505 |18.02.2016 Лех Валенса отхвърли нови обвинения за агентурно минало . 1| 4836 |10.12.2015 Гечев: Героичното минало на Плевен ни задължава да създадем по-добър за живот за нас и внуците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads