Реклама / Ads
2| 17472 |05.07.2017 МИНАЛО

Близо 4-метров мемориал на полковник Борис Дрангов ще се издига в София

.
Управителният съвет на Инициативния комитет за издигане паметник на полковник Борис Дрангов одобри днес работния проект, представен от архитекта Венцислав Йочковолски и скулптора Иван Тодоров. Трябва да успеем за празника на София, подчерта прдседателят на комитета генерал-майор Груди Ангелов – началник на Военна академия „Георги С. Раковски“.
 
Свършеното до този момент получи виска оценка от всички, включително от заместник-кмета на Столична община  д-р Тодор Чобанов.

Фигурата на легендарния пълководец, на когото отбелязваме 145 години от рождението и 100 години от героичната му смърт, ще се издига на постамент. Тя ще гледа на югозапад, т.е. към Скопие, където е роден и погребан полковник Дрангов. Мемориалът ще бъде на западния вход на акадмията с възможност да се вижда както от минаващите по булеварда, така и от влизащите в учебното заведение. За това ще помогнат и неговите размери. Според проекта фигурата, която ще бъде излята от бронз, ще е висока 220 см., а постаментът – 160 см. Предвижда се наличието на информационен портал за живота и делото на полковник Дрангов, както и поставянето на гилзи с пръст от бойния му път. По предложение на Великотърновския митрополит Григорий в мемориала ще намери място и православен кръст, Otbrana.com

Това ще бъде нов тип мемориал, свързан с героичния живот на полковник Дрангов, отбеляза архитект Йочковолски. Модрен и максимално реалистичен, допълни скулптура Иван Тодоров.

Чрез обявената дарителска сметка са събрани определени средства, комитетът има на разположение и материали, с които след съответните административни процедури може да започне изграждането на мемориала. Генерал-майор Ангелов се обръща с призив към българската общественост да прояви по-голяма съпричастност към това родолюбиво дело.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6029 |05.07.2017 Борисов отива на погребението на Симон Вейл . 3| 6418 |04.07.2017 Борисов и Радев се разбрали „Антикорупция” да бъде изведена от ДАНС . 4| 5679 |04.07.2017 Корнелия Нинова: Борисов изпуска нещата от контрол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads