Реклама / Ads
0| 10550 |17.07.2017 МИНАЛО

Честваме 180-годишнината от рождението на Васил Левски

.
180-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски ще бъде отбелязана днес и утре в цялата страна с поредица от прояви. Център на тържествата е родният град на Апостола - Карлово, съобщи БНТ.
 

КАРЛОВО

 

На 18 юли, от 21.00 ч., на площада "Васил Левски" ще се състои тържествен митинг /заря/ с участието на военнослужещи от 61-ва механизирана бригада. На него ще присъстват президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, както заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов.

 

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме почетния строй на представителни части на Българската армия и ще произнесе тържествено слово. Румен Радев ще поднесе венец пред паметника на Васил Левски, а от 21.40 часа е тържествената заря по случай 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата.

 

По-рано през деня вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети гр. Левски. В 10.35 часа тя ще разговаря с кмета Любка Александрова в сградата на общината, а от 11.00 часа ще участва в тържествената програма в чест на Васил Левски и ще произнесе слово. В 11.35 часа на паметника на Апостола на свободата ще бъдат поднесени венци и цветя. В 18.00 часа вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети с. Лесичово и ще участва в церемония по откриване на паметен знак на Васил Левски.

 

***

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Националният военен университет, който носи името на Васил Левски, заедно с община Велико Търново е съорганизатор на поредица прояви. Те ще се състоят днес, в навечерието на рождената дата на Апостола, до неговия паметник на ул. "Васил Левски". Заупокойна молитва ще отслужи Великотърновският митрополит Григорий и ще бъде извършен военен ритуал по полагане на венци и цветя.

 

От 21.00 ч. пред Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" на тържествената проверка /заря/ слово ще произнесе заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

 

***

 

СОФИЯ

 

Тържествен концерт за 180 години от рождението на Васил Левски ще се състои в сградата на Софийската опера от 20.00 ч. днес. Събитието беше предвидено да бъде в парка на Военната академия тази вечер, но поради лошото време мястото е сменено. Входът е свободен, до заемане на пълния капацитет на залата. Програмата включва оратория-реквием "Васил Левски" на Боян Икономов, с текст на Димитър Точев. Ще бъдат изпълнени също "Жертва вечерняя" от Павел Чесноков и "Импровизация" от Панчо Владигеров. Борис Спасов е диригент на концерта с участието на оркестъра, хора и балета на Софийската опера. Диригент на хора е Виолета Димитрова.

 

На 18 юли Националният военноисторически музей /НВИМ/ ще публикува за първи път на официалната си страница в интернет архива за издирване на гроба на Апостола на свободата. В него са събрани спомени и сведения за вероятното място на гроба на Левски, проучвания на различните хипотези за мястото на обесването и за гроба му, както и анализ на автентичността на данните. В деня на рождението на Апостола - 18 юли, входът за постоянната хронологична и външна експозиция на НВИМ ще е на половин цена, а гостите на музея ще могат да видят лични вещи на Апостола.

 

***

 

БЕРКОВИЦА

 

От 21,30 часа тази вечер в Берковица тръгва факелно шествие, посветено на 180-тата годишнина от рождението на Васил Левски. Участниците ще тръгнат от сградата на общината, ще преминат по централната улица на града и ще спрат пред паметника на Левски в града.

Проявите, посветени на годишнината, продължават и утре. На тържество пред паметника на Апостола кметът Милчо Доцов ще награди победителите в общинската викторина, в която ученици от основните и средните училища показаха своите знания за живота и делото на Васил Левски. Награди ще получат 6-ма участници. В града бе открита и изложба с експонати на националния музей "Васил Левски" в Карлово.

 

***

 

На 18 юли почетни караули от Военноморските сили, 68-ма бригада "Специални сили" и Сухопътните войски ще участват във военни ритуали по поднасяне на венци и цветя във Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Шумен, Плевен, Асеновград, Ловеч, Казанлък и в други населени места.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9951 |17.06.2017 Архитект и писател твърдят, че са открили гроба на Васил Левски . 0| 5240 |28.03.2017 Сбогуваме се с Иван Абаджиев в четвъртък на стадион ”Васил Левски” . 0| 6101 |08.02.2017 183 години от рождението на Дмитрий Менделеев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads