Реклама / Ads
49| 23341 |13.08.2017 МИНАЛО

Полша сложи СССР до Хитлер, Москва скочи като ужилена

.
Съветски и германски военни в дружески разговор в Полша на 20 септември 1939 г. в Полша...
Безнравствени и антиисторически са твърденията на полския външен министър Витолд Ващиковски, че СССР е съучастник в разпалването на Втората световна война. Това тази сутрин председателят на Комитета по международните работи на Русия Константин Косачев.
 
Официална Варшава иска да се представи едва ли не като единствената жертва на хитлерова Германия, а другите страни като безучастни наблюдатели или дори агресори, заявява Косачев в интервю за телевизия РТ. Абсолютно несъстоятелно е да се твърди, че СССР носи отговорност заедно с Германия на Хитлер за началото на войната, категоричен е Косачов.

 

По-рано Полша обвини СССР в съучастие за началото на войната, причинила огромни щети и взела над 40 млн жертви. По този начин министър Варщиковски - в заявление пред изданието Wpolityce - отговори на руския посланик Сергей Андреев, че паметниците на съветската армия в Полша трябва да се пазят и поддържат, а не да се свалят, а поляците да са благодарни, че съветските войни са ги освободили от нацизма.

 

„Бих коригирал този исторически наратив, защото не трябва да обсъждаме полско-руските отношения от 1945 година, когато Полша бе освободена. СССР много активно участва в провокирането на Втората световна война и заедно с Германия нахлу в Полша през 1939 г, заявява Ващиковски. Според него Съветския съюз е водил войната според своите интереси – отначало е бил с Германия, а след това е станал жертва на немската агресия.

Преди една година полският президент Анджей Дуда подписа закон, който забранява комунистическа пропаганда. В него има точка, която включва сваляне на съветските паметници в страната.

 

Основната цел е да скъсаме със символиката на тоталитарните режими, които причиниха само мъки и жертви както на полския, така и на руския народ. Махаме съветските паметници, но оставяме и почитаме военните гробища, където са погребани съветските войници, загинали на територията на Полша, обясниха от Полското външно министерство. Историята трябва да се знае такава, каквато е, а не каквато са я писали диктатори и режими, категорична е Варшава.

Законът засяга около 230 паметника на Съветската армия в Полша.

 

Няма да оставим това така. Твърденията са възмутителна провокация против Русия, отвърнаха моментално от Кремъл.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4484 |11.08.2017 Тръмп благодарен на Москва за изгонването на американски дипломати . 0| 5598 |05.08.2017 Полша може да откаже американските Patriot . 1| 5890 |01.08.2017 Москва принуди американците да освободят два имота

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads