Реклама / Ads
2| 10029 |21.06.2017 МИНАЛО

Заев: Спорът ни за Цар Самуил ще е вечен

.
Източник: БГНЕС
Кирил и Методий са гордост за целия регион, а дебатът за това чий е цар Самуил вероятно ще е вечен.Това каза премиерът на Македония Зоран Заев по време на среща с български журналисти. Македонецът е на официална визита в България от вчера, когато се срещна с премиера и президента. Днес той има разговори с лидерката на БСП Корнелия Нинова.
 

"Кирил и Методий са гордост за целия регион, трябва да оставим историята на историците, а не на политиците", каза Заев.

Той си спомни, че е учил от учебници, в които пише за Солунските братя и затова, че те имали мисии из целия регион.

"Политиците не трябва много да се занимават с история. За нас Кирил и Методий са славянските просветители и това е факт, който 100 пъти повече ни свързва, отколкото ни разделя. Знам за мисията им, учил съм за мисията им в Охрид, България, Русия и изобщо навсякъде, където присъства славянската писменост и това е нещо, което само може да ни сприятели и сплоти, но не може да ни отдалечи", каза той.

Заев беше категоричен, че историята ни е обща и че трябва да оставим различията назад. Той обясни, че за него е по-важно в региона да има разбирателство и хората да живеят заедно.

"Това е нашата обща европейска история. Искаме да гледаме напред и когато се връщаме към историята, нека я използваме за сближаване, а не за разделяне", категоричен беше той.

На въпрос за албанския език в Македония премиерът отговори, че в страната никой не е спрян да говори езика си, но не отговори дали ще бъде признат като официален.

Зоран Заев изрази надежда към Македония да тръгнат български инвестиции и български компании да отидат да правят бизнес в Македония. Той очаква търговията между България и Македония да нарасне до обем от 1 млрд. долара, като в момента е 600 млн. долара.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5890 |21.06.2017 Зоран Заев: Кирил и Методий са гордост за целия регион . 0| 5860 |20.06.2017 Зоран Заев: Чакам от България да ни помогне за ЕС и НАТО . 0| 4231 |01.06.2017 Борисов към Заев: Тази стъпка ще ви даде европейска перспектива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads