Реклама / Ads
0| 6359 |11.07.2017 МИСТЕРИИ

650 опасни храни са хванати на нашия пазар от 2007 година досега. А колко не са?

.
Често пренебрегваме описаното съдържание и затова не сме запознати какво ядем, казаха управителят на Центъра по биология на храните д-р Сергей Иванов и диетологът Огнян Симеонов в студиото на телевизия ”България он ер”.
 
В някои случаи обаче дори БДС стандартът не е гаранция за качество, обърна внимание Сергей Иванов, защото въпреки зададения стандарт, няма кой да проверява дали съотношението на натуралните съставки в един продукт отговаря на него.

"Тези задължения са в компетенцията на Агенцията по безопасност на храните. Но тя нито може, нито извършва подобни анализи. Няма техника, няма лаборатории, няма желание, но най-вече може би третото", посочи Иванов.

По думите му Агенцията прилага двоен стандарт, що се касае до контрола над храните, а за последните 10 години официално е докладвала за 650 опасни храни на пазара, 490 от които с произход Турция.

"Доверие в БДС нямам, защото умишлено е написан така, че да не може да се спазва, второ да е удобен за максимален кръг от производители, които искат да вкарват сурогати вместо месо", продължи той.

А диетологът Огнян Симеонов съветва потребителите да се стремят сами да смесват ингредиентите за храната си:

"Винаги съм давал пример на хората да си купят, да речем, най-скъпата БДС кайма и да си вземат от един най-обикновен месарски магазин свинско и телешко, да си го смелят и да видят разликата между каймата по БДС и другата, която е естествено смляна".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5258 |05.07.2017 Скандалът с двойният стандарт при храните стигна до Брюксел . 0| 5147 |03.07.2017 Опасни бури и градушки обхващат страната . 1| 6097 |02.07.2017 Двойният стандарт на храните може да има сериозни последствия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads