Реклама / Ads
5| 6359 |08.08.2023 МИСТЕРИИ

Лох Нес спадна до рекордно ниски нива, чудовището не се показва

.
Лох Нес
Заради продължителна суша в Шотландия водите на Лох Нес са спаднали до най-ниските нива от десетилетия. Едва ли това ще улесни участниците в мащабното търсене на чудовището от езерото, организирано в края на този месец. Издирването е най-голямото за последния половин век.
 

 То, обаче ще се проведе в нетипични за Шотландия условия - твърде високи температури и твърде малко влага.

 

Каквото и същество да се крие в дълбините на Лох Нес то има поне две причини да се тревожи. По-безобидната е обявеното "най-голямо търсене на чудовището в езерото от 1970 г. насам". Местните организатори се надяват то да привлече много ловци на чудовища и доброволци с дронове, инфрачервени камери за улавяне на топлинни изображения и хидрофони за засичане на акустични сигнали във водата.

 

По-сериозната причина за тревога сред обитателите на Лох Нес и околностите е сушата, която от месеци е завладяла района. Свикнали сме на дъжд, но не сме свикнали на дълга суша, признава 84-годишният управител на пристанището на Лох Нес, съобщава още БНТ.

 

"Говорих с рибар, който ми каза, че температурата на водата на повърхността е около 15 градуса по Целзий. Това е нечувано за Лох Нес през този период. Почти средиземноморско е. А температурата на повърхността е толкова висока, защото навлиза много малко вода", заяви Гордън Мангус, управител на пристанище.

 

Нивото на водата в язовира на водноелектрическата централа в източната част на езерото от дълго време не се променя - едва метър и девет сантиметра, най-ниското за последните три десетилетия. Липсата на солиден приток застрашава и фермите с шотландска сьомга.

 

"Всички възприемат Шотландия като много влажна страна, но засушаването тук е все по-често явление. Климатът на Шотландия се променя и вече виждаме последствията от тези промени", каза още Натан Кричлоу-Уотън, Шотландска агенция за защита на околната среда.

 

Прогнозите на Шотландската агенция за защита на околната среда са за спадане на нивото на на сладководните басейни с всяка изминала година до 2050-та.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4112 |08.08.2022 Ледниците в швейцарските Алпи изчезват рекордно бързо . 11| 11595 |19.03.2019 Султанка Петрова нямала вина за ниските пенсии, а НОИ . 0| 5034 |07.03.2017 КНСБ: Жените с 15% по-ниски заплати от мъжете . 0| 7334 |01.08.2014 Рекордно ултравиолетово излъчване за Земята

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads