Реклама / Ads
2| 9886 |17.06.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Алекс Алексиев: Идеята да сме посредник в отношенията ЕС – Турция е смешна

.
„Идеята, че Борисов ще стане посредник между Ангела Меркел и турците, е малко смешна. Конфликтът между тях е огромен. В момента Германия бие отбой, като се поддава на открития шантаж на Ердоган и ние да сме посредник, е смешно“. Така смята международният анализатор Алекс Алексиев
 
Той коментира пред BiT и отношенията на катар  със сАЩ и страните от региона. Катар скъса поредица от дипломатически отношения и изненадващо сключи сделка със САЩ за нови изтребители.

„В края на 20-ти век Саудитска Арабия харчеше 4 млрд. долара на година, за да финансира радикалния ислям. Така че, в никакъв случай саудитите не са с чисти ръце. В момента те са решили, че трябва да играят със САЩ обаче“, коментира Алексиев.

„Катар е най-големият износител на втечнен газ в момента. Това е много сериозна работа, Русия също е замесена и за нашия район е от изключително значение как ще се развият отношенията. Турция също играе с неудобни позиции за самата нея, защото има реален шанс да загуби цялата игра“, допълни Алексиев.

„Катар се опитва да балансира своите позиции, защото знае, че ако САЩ открито се обяви срещу тях, им е спукана работата. Това, което става не е просто късане на дипломатическите отношения, а огромен икономически конфликт. Може би това, че решиха да купуват американски самолети, е знак, че искат да са добър клиент“, заяви още Алексиев.

„Може би конфликтът е между Иран и арабите, Катар е просто една негова функция“, смята международният анализатор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5184 |13.06.2017 Кадиев: Кметът на „Младост” опорочи идеята . 0| 5294 |13.06.2017 Правна комисия прие идеята на ГЕРБ за промяна в Изборния кодекс . 0| 6369 |06.06.2017 Георги Костов си избра за заместник в Митниците Божидар Алексов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads