Реклама / Ads
8| 7674 |02.01.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Иван Ланджев: Обикновени тарикати узурпираха любовта към родината. Откъде накъде?

.
Иван Ланджев
"Обикновени тарикати узурпираха любовта към родината. Те казват: така трябва да се обича България. Откъде накъде? Всеки може да обича България различно. Кои са тези хора, че да ми отричат любовта към родината?".
 

Това каза в ефира на bTV поетът и есеист Иван Ланджев, чиито есета, истории и фрагменти "За неизбежната случайност" имахме радостта да четем след публикуването им в книга през ноември 2023 година. 

 

"Патриотизъм възпитава солидарност, не разделя хората, не ги дели. Той е нещо хоризонтално, не вертикално. Всеки път когато едни хора, самообявили се за патриоти, опитват да ви скарат с други хора, опитват да ви накарат да воювате с някого вътре в страната, която всички обичате, трябва да ви светне червена лампа", посочи той.

 

Неговото "Българско селфи", публикувано през януари 2022 година, получи нов тласък, а хиляди потребители го разпространиха в социалните мрежи в прочит на актьора Захари Бахаров.

 

"Българското селфи трябваше вече да не е актуално. Обаче се оказа, че не е морално остаряло, хората го припознават", посочи поетът и есеист.





“Задължително ли е патриотът да е консервативен? Тези неща - патриотизмът и консерватизмът, не са тъждествени, не са едно и също", смята още Ланджев.

 

"Патриотизмът е интимно чувство, няма нужно за кресливост. В момента, в който патриотизмът стане креслив, започва да става съмнително. Когато патриотизмът стане постоянно в битка с нещо чуждо, сочи пръст и казва “тази група е народът, тази е елитът, вие не сте щастлива заради елита, това е фалшиво построение, не истината. Патриотизмът не е нещо, с което трябва да замеряме опонентите си", посочи още той.

 

На въпрос дали в руската литература намираме обяснения защо руският народ не въстава срещу действията на държавата си, той отговори така:

 

"В последната ми книга има превод на една антивоенна статия на Толстой. През 1904 г. той пише за тогава започналата Руско-японска война, която Руската империя губи. Толстой описва настроения в руското общество, които са смразяващо тъждествени с настроенията сега. Класиците имат какво да ни кажат".

 

"Пожелателно е да изоставим нашата обсесия с това да бъдем задължително най, да бъдем част от “най” наратив. Ако ще сме нещастни, ще сме най-щестаният народ. България има поводи за гордост и без това хиперболизиране”, смята той.





"Спорът за автентичен и мним патриотизъм е нещо много старо. Вижте “Патриот” на Ботев. Тази битка, това напрежение, европейци сме, но все недотам, тоя порив към криворазбрано поевропейчване - тези напрежения стоят", посочи още Ланджев

 

"Световната геополитическа картина се промени. Съществуват реални заплахи. Има тенденциозни опити нашата европейска линия да бъде разклатена", каза още поетът и есеист. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 12879 |01.01.2024 Поетът Кирил Кадийски за Шенген: Ръбест е на Свети Петър Ключът... . 3| 6316 |01.01.2024 Традиции и обичаи на Васильовден - коли се петел, тавата с баница се завърта три пъти . 33| 4880 |31.12.2023 Кирил Петков: Приемането ни в Шенген за въздушните и морски граници беше въпрос на възвърнато доверие . 19| 12870 |30.12.2023 Илиян Василев: Лошата вест за Кремъл и такива като Петков и Волгин - влакът напусна гарата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads