Реклама / Ads
5| 3308 |09.05.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Кримскотатарският майстор грънчар Рустем Скибин пред ФрогНюз: Врагът иска да ни унищожи не само физически, но и нашата памет, нашата култура

.
Рустем Скибин
"С началото на войната всички изпитахме нужда от защита. Ние, като артисти, с инструментите на нашето изкуство защитаваме нашата култура. Врагът иска да ни унищожи не само физически, но да унищожи нашата памет и нашата култура".
 

Вчера в галерия “Мисията” към Държавния културен институт към министъра на външните работи на България бе открита изложба на кримско-татарския майстор грънчар Рустем Скибин. Творбите му са обединени под името “Qalqan/Щит”.





Изложбата има две части - експозиция от керамични пана и серия от информационни плакати “Крим и кримските татари”. “Qalqan/Щит” ще остане в галерия “Мисията” на улица “Алфред Нобел” 2 в София до 17 май. 


.

Художественият проект се реализира от Посолството на Украйна в Република България, Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България, Меджлиса на кримскотатарския народ, НПО “Ел Чебиер”, Лвивския музей за история на религията и Обединената инициатива "Кримски фронт".

 

Кримските татари са един от старите коренни народи на Кримския полуостров. Културното наследство на тази тюркоезична мюсюлманска общност е оставила културен отпечатък върху историята на Крим. Кримските татари имат своя историческа държава, доминираща политическия пейзаж в Северното Черноморие в продължение на няколко века – Кримското ханство. След руската анексия на ханството през 1783 г. започва серия от различни форми на натиск срещу кримските татари, вследствие на което огромна част от тях емигрират от родината си по посока основно на Османската империя. Кулминацията на репресиите срещу кримските татари настъпва преди точно осем десетилетия – на 18 май 1944 г., когато по лично разпореждане на Сталин целият кримскотатарски народ е принудително депортиран в Централна Азия поради скалъпени обвинения в "колаборационизъм" с немците по време на Втората световна война. След новата руска анексия на полуострова през 2014 г. кримските татари и техните институции представляват обект на нова вълна от тежки репресии от страна на руските окупационни власти.

 

Положението на общността се влоши драстично след началото на пълномащабната руска инвазия срещу Украйна през 2022 г., когато стана ясно, че около 90% от мобилизираните в руската армия от окупирания Кримски полуостров са именно кримски татари. Тази притеснителна тенденция даде основания на някои коментатори да говорят за опасност от извършването на нов руски геноцид срещу татарите в Крим.


Рустем Скибин е роден в Самарканд, през 1996 г., завършва Самаркандското училище по изкуства и се завръща в Крим след съветската депортация на кримските татари. Започва дейността си по изследване, възраждане и развитие на древните кримскотатарски занаяти, по-специално на керамиката, с използването на старинните кримскотатарски орнаменти. В началото на руската окупация на Крим се премества в Киев, оттогава оглавява киевския клон на създаденото в Крим сдружение “Ел Чебиер”.


.

“Скоро отбелязваме една много важна и тежка годишнина - на 18 май през 1944 година по заповед на Сталин всички кримски татари са депортирани от Крим. Почти половината от тях умират по пътя или през първите години от живота си в изгнание. Това е едно от най-тежките престъпления на 20. век - принудителното депортиране на кримските татари. Това е геноцид. Съвременна Русия, която сама се нарече наследник на тоталитарния режим на СССР, повтори неговите действия в Крим през 2014 година. Повтори го и осем години по-късно и в Донбас, и в Донецк, и в Мариупол, и в Херсон”, посочи при представянето на изложбата посланикът на Украйна у нас Н. Пр. Олеся Илашчук.


След представянето на изложбата “Qalqan/Щит” ФрогНюз разговаряхме с автора Рустем Скибин:

Наричате изложбата “Щит” - защо носи това име?

 

Това е символ с дълбок смисъл, насочен към защитата на човека. С началото на войната всички изпитахме нужда от защита. Ние, като артисти, с инструментите на нашето изкуство защитаваме нашата култура. Врагът иска да ни унищожи не само физически, но да унищожи нашата памет и нашата култура. 

Усещате ли, че това, което казвате през изкуството и културата, е чуто?

 

Да, разбира се. Това е най-въздействащият инструмент за всички.

Какво е най-важно да знаем, когато говорим за Вашата култура - на кримските татари?

 

Кримскотатарската култура е не само кримскотатарско наследство, но и световно наследство. Държавата, която е съществувала в продължение на 600 години, е имала дипломатически отношения с всички европейски страни. Тя загуби територията и хората си с депортациите, с анексията. Такова нещо не може да става през 21 век. Ние се стремим към свобода, към общочовешки ценности, към мир, към това да живеем  родината си.

Може ли да кажем, че през изкуството търсите справедливост?

 

Това е приносът на хората, които създават този свят - говорят чрез любов, разбирателство, доброто в отношенията един към друг.





Какво виждаме в самата изложба?

 

Това са щитове - т. нар. калкани. Един от елементите на въоръжението на войните, който служи за защита. На тях са изобразени орнаменти, които представят тази култура, формирана в Кримското ханство в течение на 600 години. Продължаваме традициите на тази орнаментика и чувстваме, че продължавайки традицията, ние съществуваме.


.

 

Илияна Маринкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 13617 |08.05.2024 Не отиват на шествие заради 9 май, а да ги видят Путин и Митрофанова . 4| 55927 |07.05.2024 Лъчезар Богданов: Или българските производители ще свалят цените, или ще започнат да губят конкурентоспособност . 13| 3048 |07.05.2024 Асен Генов за ситуацията в Грузия: Това е сценарий за дестабилизация на една страна, която е избрала европейския си път . 6| 3566 |06.05.2024 Николай Слатински: България трябва да се поучи - пети колони и противоречия само осмеляват Русия да нападне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads