Реклама / Ads
11| 7422 |29.06.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Любомир Жечев: ”Възраждане” тикат нещата към “украински сценарий в България” - Майдан

.
Всички неща тръгват от думите на Костадин Костадинов - той казва опорки и от там нататък удобните говорители си позволяват да намесват хора с конкретни имена. Все по-усилено се лансира версията за “украински сценарий в България” - Майдан. Не знам дали ”Възраждане” го искат, но с всички тези действия - реч на омразата, публични акции, разделяне на обществото, тикат нещата натам.
 

Това заяви пред ФрогНюз влогърът Любомир Жечев.


Ето и цялото интервю: 

Господин Жечев, страница във Facebook направи допитване за това коя обществена фигура трябва да бъде пратена в “Белене”. Вашето име фигурира там. С какво си обяснявате тази “кампания”? 


Между тази страница BonchevPress и политическа партия “Възраждане” има пряка връзка. За хората в интернет, които следят нещата, всичко е очевидно - тя е доста удобна за партията на Костадинов, защото е анонимна и може да си позволи да клевети, да говори каквото си пожелае за “неудобните” лица в интернет и политически фигури, които не се харесват на лидера. 


А иначе - Костадинов има същата реторика, просто още не може да си позволи да назовава с имена хората, които би искал да праща в Белене, защото би носил юридическа отговорност. Затова голяма част от тези неща минават през анонимни групи в Telegram, страници във Facebook и профили. 

Колко добре смазана е тази машина в социалните мрежи? “Възраждане” имат много сериозно присъствие в интернет. 


Имат и го повтарям от няколко години. Те разчитат на това значително. Другите партии нямат такова присъствие и очевидно още подценяват силата на интернет. Според мен целенасочена е тази атака и тя е в първия си етап - повтаряме неща, които просто да се наложат в публичното пространство. Трудно мога да си представя, че в момента има реалистичен шанс да ни вкарат в “Белене”, но важното е това да се наложи като наратив, особено за хората, които се информират само през заглавия в медиите. 

Важно е да се наложи, че има врагове на народа и те трябва да бъдат вкарани в “Белене”. Новото е, че конкретно се завъртат някакви имена, основно на инфлуенсъри. 

Каква е следващата стъпка тогава? Троловете и коментаторите казват, че това е сатира и критиците нищо не разбират от хумар. Има ли граница, която е прекрачена, или това е по-скоро тревожен сигнал за онова, което може да последва? 


Това е най-малко тревожният пример от всичко, което се случи през последните месеци. По-тревожна е реториката на лидера и нещата, които си позволяват да правят и депутатите в парламента. Те си позволяват вече да казват кой има или няма право да се изказва от трибуната на НС, откровено лъжат за неща, които са опровергавани десетки пъти като това, че ще пращаме български войници на фронта в Украйна. Говорят кой е легитимен и може да представлява държавата, говорят от името на българския народ - все неща, които са характерни за фашистката идеология. 

Да, но тук те ще кажат, че са парламентарно представена партия, трета по сила в Народното събрание, и имат това право. 


Не, нямат такова право. В закона е записано, че речта на омразата се наказва. Откровено нарушение на Конституцията е това да не позволяваш на депутат да се изказва от трибуната на парламента - за това може да се поиска и имунитета им. Не може да си говориш каквото си поискаш. 

Къде са институциите в тази работа? Защо никой не прави нищо и не се противодейства на това? Възприема се, че подобни действия са по същество политическа репресия. 


Свързано е с други въпроси, чиито отговори не знаем. Защо например Бойко Борисов пред кметовете си казва, че “Възраждане” не са толкова лоши и опасни? Иронизира ги, че въпреки референдума за еврото, може да договорят компромисна дата. Очевидно е, че има нещо, което не знаем за отношенията между ГЕРБ и “Възраждане”. 


Чувам Бойко Ноев в последно време. Взривяват се оръжейни складове от над 10 години, после няма никакво развитие по тази тема. Дори когато сме намерили извършители назад във времето за отравянето на Емилиян Гебрев. Не просто не сме им дали имената, а са дадени грешни имена на руски граждани. Доказателства са изгаряни в сградата на МВР и ГДБОП. Това очевидно е в интерес на една конкретна държава - на Русия. Мисля, че нещата са свързани.

Докъде ще стигнат “Възраждане”? 


Всички неща тръгват от думите на Костадин Костадинов - той казва опорки и от там нататък удобните говорители си позволяват да намесват хора с конкретни имена. Все по-усилено се лансира версията за “украински сценарий в България” - Майдан. 

 

Само че това, което се случи там, беше как руски сили бяха внедрени, които предизвикаха ескалация и убийство на граждани, когато хиляди украинци излязоха на протест в името на европейския път на тази страна. Платени провокатори тогава позволиха да се стигне до стрелба. 


Не знам дали го искат, но “Възраждане” очевидно натам тикат нещата, най-малкото с всички тези действия - реч на омразата, публични акции, прекъсване на кино прожекции, всяване на разделение в обществото, малтретиране на малцинствени общности. Всяка седмица по няколко пъти се говори за стотина души, които трябва да бъдат денацифицирани. Говори се за този възможен сценарий за Майдан. Имайки предвид, че “Възраждане” обикновено обвиняват други партии в това, което те самите правят, и в повечето случаи никой не им противоречи, това е неоптимистичният сценарий. Хубавото е, че ние сме в ЕС и НАТО, защото това, което стана в Украйна, няма да стане толкова лесно тук. 


А иначе малко по малко със загубата на войната в Украйна от Русия, надявам се, че ще отслабят съвсем техните позиции. 


интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 8075 |20.06.2023 Любомир Аламанов: Гербер думите си мени, но практиките никога . 19| 10961 |05.04.2023 Ютубърът Любомир Жечев VS. Костадинов: Исках да му задам един много простичък въпрос преди да ме нападнат . 8| 5294 |04.04.2023 Евгений Кънев: Десет причини за възхода на ”Възраждане” . 1| 4641 |22.03.2023 Потрес! Симпатизант на ”Възраждане” тормози журналиста Татяна Кристи заради политическите ѝ възгледи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads