Реклама / Ads
24| 9955 |14.01.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Светлин Наков: Простите вярват на всичко, защото не мислят. Някой да си размаха п…..а, приемат го за истина

.
Светлин Наков
Умните и интелигентни хора ще използват изкуствения интелект умно и ще напредват все повече в живота. Простите ще вярват сляпо на всичко, което им се шерва и ще изостават. А ще им се предлагат невероятни неща, неверни, фейкове и манипулации и те ще вярват. Те и сега вярват на всичко, което видят, защото в главите им дори няма зародиш на мисловен процес.
 

Простият човек не се запитва, дали показаното или написаното е лъжа, просто го приема като истина. Защото са го прочели и видели, а то е било фалшиво. Това заяви доц. Светлин Наков в студиото на Георги Любенов по БНТ. Наков е програмист-предприемач, създател на СофтУни (Софтуерен университет).

 

Задават се избори в цял свят и ще видим невероятни неща, много от тях абсолютно невероятни и неверни. Някой ще си извади патката и ще я размаха и простите хора ще зяпат и ще го приемат като истина. И това ще се гледа много, защото е интересно, скандално и прочие. А то ще е фейк.

 

На това място водещият Любенов подскочи като ужилен и призова Наков да не говори такива неща…

Наков обаче уточни, че това е процес, който се случва с простите хора и това е реалността.

 

Всички ще използват изкуствен интелект след време. Да плуваш срещу течението не става, защото то се забързва. Искаме или не всички ще използваме технологии. Сега простите хора вярват на всичко, което им се пробутва. Така ще бъде, докато един ден не се появят фейкове и „снимки“ на самата баба Пена от някое малко селище и тя чак тогава ще схване, че това е нещо фалшиво. „Ааа, щом с мен така мамят, значи сигурно мамят и с останалите…“. Засега простият човек вярва на 100% на това, което види и чуе по телевизията или във форумите. Големите телевизии и някои други медии проверяват информациите и отсяват фейк новините в много случаи, но в социалните мрежи това не се случва. И хората не се замислят, а сляпо се доверяват на всяко нещо, качено там, категоричен е Наков.

 

Дигиталната трансформация ще се слее с AI трансформацията и по този начин процесът на модернизация всъщност ще ползва всичко, което може да свърши работа, за да работи по-ефективно един бизнес или едно начинание, една организация и дори нашият ежедневен живот. Практически и към днешна дата в България има цели фирми, които са изцяло задвижвани само от изкуствен интелект, коментира още експертът.

 

Генеративният изкуствен интелект има революционен пробив в последно време, така че говорим за нещо, което по значимост е доста по-сериозно от появата на интернет, Google и подобни. Става въпрос за нова ера, изтъкна събеседникът.

 

Наков се опита да включи и темата за руската пропаганда, но Любенов се намеси решително и обяви, че времето за разговора е изтекло.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 9905 |11.01.2024 Николай Слатински: Западът трябва да се опомни - Путинова Русия трябва да бъде победена с цената на всичко! . 35| 6364 |09.01.2024 Защо и как Радев се легитимира като полупрезидент? Тодорживковото наследство се обогати . 8| 8257 |09.01.2024 Проф. Вера Бонева: Паметникът на Шипка ще бъде обновен за 3 г. за 14 млн. лв., другото са политически лъжи . 30| 9556 |08.01.2024 FactCheck: Носталгията по социализма e инструмент за манипулации

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads