Реклама / Ads
24| 58863 |29.01.2013 ЪNDERGROUND

Кой е Златомир Иванов – Баретата

.
Златомир Иванов Иванов, по-известен като Златко Баретата, е един от шестимата най-влиятелни наркобосове в България. Така поне го представя разработка от 2003 г. на Центъра за изследване на демокрацията.
 

Златко Баретата казва за себе си: „Ако има хора, които са наркобосове в мое лице - тяхната роля би трябвало да бъде такава - да има относителен мир на улицата, без убийства и побоища. Аз няма как да изчистя името си, с което не съм се примирил, но винаги ще ме знаят като наркобоса. Опитвам се да оцелея.“

Официално Златко Баретата декларира участието си в над 30 фирми за охранителна дейност, игрални бинго зали и казина, търгува с петролни, химически и фармацевтични продукти. Криминалните сводки по медиите обаче го свързват с десетки убийства, атентати, трафик на жени, дрога, контрабандни канали за крадени коли.

Златомир Иванов Иванов е роден на 15 октомври 1968 г. в гр. Гурково. Завършва спортно училище в Стара Загора, където тренира борба. През 1991 – 1993 година служи в МВР в отряда за борба с тероризма, откъдето му идва и прякорът Баретата. Напуска според публикации в медиите в знак на протест срещу задържане на негови колеги, влезли в сблъсък със сутеньори. Заедно с него си тръгват и Пламен Галев и Ангел Христов – известни като Братя Галеви.  

Бивш шеф на охранителната фирма „Аполо и Болкан", според фирмените регистри е между собствениците на „Аркус сигурност", ЗД „Средец", фирмите „Интел груп", „Рапас", „Електра", казино „Елит” и др. Златомир Иванов е участвал съвместно с Николай Добрев в управата на „Булфрут", а с подсъдимия по делото „Октопод” Алексей Петров  е бил съдружник в ЗД „Средец".

От 1995 г. насам Златко Баретата извървява пътя от уличен гангстер до ръководител на могъщ мафиотски синдикат, известен като наркокартела „Фирмата”. Подобно израстване е невъзможно без подкрепата на службите за сигурност, подозрителната пасивност на съдебната система, дискретния политически лобизъм.

При управлението на Иван Костов Златко Баретата е подозиран за трафик на жени и контрабанда на крадени автомобили. Знае се, че е в близки отношения с Георги Пехливанов, смятан за наследник на убития наркобарон Поли Пантев. След убийството на Константин Димитров-Самоковеца през 2003 г. наркогрупировките на Антон Милтенов-Клюна и Златомир Иванов започват битка за териториите на "картофения" бос.

Подземният свят посреща 2004 г. с два нови наркокартела – “Фирмата” на Златомир Иванов – Баретата и “Холдингът” на Таки и Къро.
През август 2002, дни преди ареста на групата за мокри поръчки начело с Николай Добрев-Бай Добри, Златко Баретата е арестуван по подозрение за участие в престрелките срещу Алексей Петров и Димитър Джамов. Спряган е също за поръчител на убийствата на Никола Иванов-Бобъра и Антон Милтенов-Клюна.

След множество арести и обвинения, престъпленията, в които е замесен, остават на ниво подозрения и той е освобождаван многократно.
Смята се, че от 2003 г. до 6 февруари 2009 г., когато Златомир Иванов е арестуван, наркокартелът “Фирмата” реализира оборот от близо 500 млн. лв. от търговия с всякакви видове наркотици.

Златко Баретата е сред участниците в скандална среща в края на 2006 г., уредена лично от Алексей Петров. На нея присъства и вътрешният министър в кабинета на тройната коалиция Румен Петков. Той твърдеше, че се е видял с Братя Галеви, защото получил от тях много важна информация в навечерието на приемането на страната ни в ЕС.

През 2010 г. шефът на митниците Ваньо Танов, директор на ГДПОБ по това време,  разкри, че Румен Петков е уреждал преразпределението на наркопазара между Братя Галеви и Златко Баретата. По този повод Баретата определи Танов за луд глупак.

Баретата беше арестуван на 7 февруари 2009 година, след като се предаде на тогавашния съветник на директора на ДАНС - Алексей Петров. Срещу него бе повдигнато обвинение за организиране и ръководене на престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотици и убийства.

На 10 юни 2010 г. стартира съдебен процес срещу него. Престъпна група от 21 обвиняеми, 107 свидетели, сред които и петима със защитена самоличност, 34 адвокати, 52 експертни заключения и близо 1 млн. лв. официални разходи в помощ на специално създаденото прокурорско звено “Антимафия” са ангажирани по делото.

“За да свидетелстваш срещу Златко Баретата, трябва или да си луд, или да си болен от скоротечен рак! Знам много, но не ми е безразлично дали ще ме убият. Имам семейство и две деца, искам да поживея още 20-ина години. Поради тази причина се отказвам от показанията си и не ме интересува, че мога да бъда даден под съд за лъжесвидетелстване. По-добре 2-3 години в затвора, отколкото 2-3 метра под земята”. Това са думи на един от основните свидетели в процеса срещу Баретата - Марио Божков. Измежду другите свидетели по делото са Димитър Вучев – Демби, Димитър Йоневски, Тихомир Георгиев – Тишо Боксьора и Георги Симеонов.
Демби разказва пред съда, че възпитаникът на спортното училище в Стара Загора е поръчал убийствата на Бобъра, Тони Клюна и още няколко човека от подземния свят. Златомир Иванов е подозиран и като поръчител на убийството на писателя Георги Стоев.

През 2012 г. Златомир Иванов бе осъден на 17 години лишаване от свобода от Софийски градски съд, като ръководител на организирана престъпна група и като подбудител в убийството на Румен Стефанов - Алфа. Златомир Иванов обжалва присъдата и за днес беше насрочено поредното заседание по делото в Софийския апелативен съд, но заради стрелбата по Златомир Иванов делото бе отложено за 12 февруари.

Златомир Иванов е под домашен арест от края на 2010 г., заради операция.

Златко Баретата се определя като всеотдаен съпруг, любящ баща на три деца, юношески национал по борба, завършил полицейската школа “Симеоново”, посветил младежките си години в борбата с тероризма и организираната престъпност, рискувал десетки пъти живота си в името на националната сигурност. Запален ловец и скиор, любител на екстремните спортове, отговорен работодател на 1200 квалифицирани служители в охранителната фирма “Аркус сигурност”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 21301 |23.01.2013 "Франкфуртер алгемайне цайтунг": Доган (не)досегаемият . 25| 13912 |18.01.2013 „Октопод”-ът падна в собствен сос . 24| 17641 |15.01.2013 На лов с мацки в кревата и министър на масата . 19| 11277 |12.01.2013 Психарите убийци са едни от нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads