Реклама / Ads
3| 5311 |09.01.2024 НОВИНИ

Немска двойка и адвокат, помагали на Ружа Игнатова, влизат в затвора

.
Ружа Игнатова
Пет години затвор за Франк Р. и четири години зад решетките за Манон Х., постанови съдът в Мюнстер, Германия. Съпружеската двойка е измамила милиони клиенти, които са били ощетени със сума за около три милиарда евро.
 

Присъдата е за това, че двамата са набрали 320 милиона евро от около 90 000 клиенти от цяла Европа за измислената криптовалута OneCoin.

 

Адвокат от Мюнхен, който е прехвърлил части от тази сума към задгранични банкови сметки, пък получи две години и 9 месеца затвор, информира АРД за края на съдебния процес.

 

Българката с германски паспорт Ружа Игнатова е мозъкът на схемата с криптовалутата. В периода 2014-2016 г. тя популяризира OneCoin в международен план на пищни събития. След това самопровъзгласилата се за "криптокралица" се укрива. Сега фигурира в списъците на ФБР като един от десетте най-издирвани престъпници.

 

 

Процесът в Мюнстер продължи общо три години. В рамките на 43 дни изслушвания съдът хвърли светлина върху измамата. Според пирамидалната схема са били продавани тъй наречените "образователни пакети", осигуряващи на клиентите напълно безполезни акции в криптовалута. След това купувачите са били подвеждани да вярват, че могат да "добиват" валутата, и им е било представяно фиктивно увеличение на стойността, посочва още германското издание.

Минимални надежди за изплащане на компенсации

 

Твърди се, че обвиняемите не са били наясно с всички подробности за измамата с OneCoin. Съдът обаче е убеден, че е имало достатъчно признаци за това, че става въпрос за измама. Освен това съпрузите от Гревен не са имали необходимото разрешение за такива финансови операции.

 

Адвокатът от Мюнхен е обвинен, че е превел 20 милиона евро по сметки в чужбина с фалшиви данни. Защитата твърдеше, че обвиняемите винаги са смятали OneCoin за надеждна валута. Затова и пледира за оправдателна присъда или лека условна присъда. Дори и след постановените присъди е малка вероятността засегнатите лица да получат обезщетение. Дотук прокуратурата е успяла да осигури само 28 милиона от общо около три милиарда евро завлечени пари, разяснява АРД.

 

Създателката на финансовата пирамида OneCoin Ружа Игнатова изчезна през 2017 година и оттогава следите ѝ се губят. Предполага се, че се е укрила, след като е била предупредена, че е издирвана и може да бъде арестувана. Според една от версиите тя отдавна е мъртва, а според друга се намира в Дубай. Нищо от това досега не е доказано и цели 6 години след изчезването ѝ местонахождението на Игнатова остава неизвестно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4207 |09.01.2024 Референдум": Успех или не е частичното ни приемане в Шенген? . 19| 5908 |09.01.2024 Сърбин от фронта за руските командири: Викат ни цигани и ни бият . 9| 4388 |09.01.2024 Крум Зарков за промените в Конституцията и ситуацията, ако Конституционният съд отмени текстове . 2| 8912 |09.01.2024 Зам.-главният секретар на МВР: Клевета е твърдението на Демерджиев, че съм замесен в трафик на мигранти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads