Реклама / Ads
2| 14614 |06.06.2017 ЪNDERGROUND

Продажбата на Нова телевизия се отлага

.
Източник: Трансмедия
Сделката по продажбата на Нова телевизия е спряна. Шведската компания Modern Times Group (MTG) е отказала да продаде българския си бизнес на управляващия го Дидие Щосел и воден от него консорциум инвеститори.
 
Според информация на „Студия Трансмедия“ MTG е отклонила предложението на консорциума на Щосел с мотива, че в момента компанията има натрупана достатъчно голяма ликвидност и не планира продажби на свой бизнес. Това звучи като съвсем бланкетен отговор, който е изпратен от MTG само с цел да се отклони подадената оферта.Според източник на „Студия Трансмедия“MTG със сигурност иска да се отърве от българския си бизнес. Но не и на всяка цена.

Подадената от Щосел и компания оферта има поне две слаби звена. Първото е цената. Според информация на „Студия Трансмедия“ предложението към MTG наистина е било в диапазона на 100 млн.евро. Това е и цената, която се „завъртя“ в поредица медийни публикации по темата.

Втората критична точка в офертата на консорциума на Щосел е била разпределение на финансирането. В него са участвали поне две банки с българско участие и един голям портфейлен. Именно портфейлният инвеститор е най-слабата точка в схемата на Щосел. Според информация на „Студия Трансмедия“ заявеният в офертата инвеститор никога не е имал досег до медии.

Основните спекулации свързват този непознат за пазара финансов инвеститор с ДПС депутата Делян Пеевски. „Студия Трансмедия“ не получи категорично потвърждение, че Пеевски е участвал в консорциума, но според запознат с параметрите на офертата източник тя има всички белези, че това е така.

Новината, че MTG обмисля продажбата на „Нова броудкастинг груп“ се появи в началото на април. За нея съобщи шведското бизнес издание „Дагенс индустри“, което посочи и очакваната цена –  около 1 млрд. крони, или близо 100 млн. евро.

Излизането от България е част от процеса на MTG да се съсредоточи върху основния си бизнес. В началото на годината MTG продаде своите 50% от чешката медийна група FTV Prima Holding в сделка за 237.4 млн. евро. После шведската компания стартира процедура по продажба на бизнеса си в Прибалтика. В сделка за близо 115 млн. евро Providence Equity Partners придобива телевизионни канали, дигитални медии и радио.

И двете сделки са съвсем близки като параметри до потенциалната продажба на „Нова броудкастинг груп“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5435 |05.06.2017 Борисов заминава за Франция и Германия . 0| 5324 |05.06.2017 Германия изтегля военните си от Инджирлик . 4| 4575 |30.05.2017 Мартин Шулц: Тръмп е рушител на западните ценности
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads